Mindre jämställt nu än för 20 år sen

Uppdaterad
Publicerad

I fyra dagar ska feministiska frågor diskuteras i Malmö för att utmynna i ett dokument med krav på framtiden.

Framgångarna i EU-valet för Feministiskt Initiativ har skakat liv i jämställdhetsfrågorna bland politiker från alla håll. När Nordiskt forum, den feministiska versionen av Almedalen, startade på torsdagen i Malmö var både finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven på plats.

1000 inbjudna talare och 400 programpunkter ska bli en kravlista på tydligare och bättre jämställdhetspolitik i de Nordiska länderna.

”Fulaste fläcken i de nordiska samhällena”

I tre år har de Nordiska ländernas kvinnogrupper, med Sveriges Kvinnolobby i spetsen planerat Nordiskt Forum. Under den fyra dagar långa konferensen kommer den nordiska kvinnorörelsen formulera ett kravdokument på ett mer jämlikt samhälle, som ska överlämnas till nordens regeringar.

– Totalt är det 60 krav som vi på söndag kommer att överlämna till våra nordiska regeringar, säger initiativtagaren till Nordiskt forum, Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnnolobby.

– Det är viktigt att vi tar tag i löneskillnaderna och mäns våld mot kvinnor är den fulaste fläcken i de nordiska samhällena och det måste vi få bort säger Guðrún Jónsdóttir som jobbar på denIsländska kvinnojouren Stígamót. 

Världen mindre jämställd nu än för 20 år sen

Men Nordiskt Forum hade ha kunnat vara en Världskonferens ledd av FN, som kvinnokonferensen i Peking 1995. Men av rädsla för bakslag vid omförhandlingen av handlingsplanen blir det ingen ny världskonferens. För världen är mindre jämställd idag än för 20 år sedan menar medlemsstaterna.

– Om Handlingsplanen från FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking lyfts upp för omförhandling, kommer man inte få igenom de skrivningar som skrevs 1995. Det är ju den analys som världens stater gör, säger Gertrud Åström och Guðrún Jónsdóttir instämmer.

– Ja. Det verkar vara konklusionen som många kloka människor gör, de som har legat i förhandlingar med bland annat med Vatikanen och frågor om kvinnors rätt till abort. Det är många som vill tillbaka.

Tror mer på Nordiskt Forum än på FN

Gertrud Åström menar att världen är mindre jämställd idag än för 20 år och att det beror på att vi lever i en konfliktfylld tid.

– När ordningar som är maktbärande i ett samhälle krisar är den minsta gemensamma lösningen som man komma på, är att försämra för kvinnor. Då skapas en känsla av samsyn och enighet bland de som sitter på makten.

När tror och hoppas du att FN kan ha en ny världskvinnokonferens?

– Jag tycker inte att det spelar så stor roll vad FN gör med sina konferenser. Det är fint att åka på dem och möta andra människor och prata, men makten ligger på annat håll. Jag har större tro på Nordiskt forum än på FN, säger Guðrún Jónsdóttir​.

Fakta

Det här är Nordiskt Forum

* Nordiskt forum på Malmö Arena pågår till och med söndag.

* Bland deltagarna finns de nordiska ländernas jämställdhetsministrar, Carin Götblad, regeringens samordnare mot våld i nära relationer och internationella namn som Amina Wadud, professor i islamologi från USA och Jackson Katz, pedagog, författare och samhällsdebattör från USA.

* Forumet innehåller 400 programpunkter och 1.000 talare.

* Målet är att forumet ska generera en kravlista om fem punkter som ska lämnas till representanter för de nordiska ländernas regeringar.

Källa: Nordiskt forum (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.