Alicia Keys, Zara Larsson, Patti Smith och Laleh. Foto: TT

Mansdominansen på festivalscenerna har minskat

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Jämställd festival har för femte året i rad kartlagt jämställdheten på Sveriges tio största festivalscener. I dag släpptes årets mätning som visar att mansdominansen har minskat från 79 till 69 procent. Ett positivt tecken menar Kristina Wicksell, pressansvarig Jämställd festival.

– Om vi tittar på enskilda festivaler har det skett en jättestor förändring på vissa håll. Så det är positivt, säger Kristina Wicksell.

Men arbetet är långt ifrån färdigt enligt organisationen.

– Det som förvånar mig mest är att de festivaler som har ganska genre-bred musik på sina scener ändå är så mansdominerade. Framför allt tänker jag på Bråvalla men också Emmabodafestivalen, säger Kristina Wicksell, pressansvarig Jämställd festival, och tillägger:

– Det är lättare att förstå att Sweden rock eller andra smalare festivaler har en stor mansdominans.

Jämställd festival mäter inte antalet personer av ett visst kön på scenen utan kategoriserar i mans- respektive kvinnodominerade akter. Sweden rocks könsfördelning består av 98 procent mansdominerade akter, Emmaboda har 86 procent och Bråvalla har 83 procent.

Ansvarstagande behövs 

Vad behövs det för förändring?

– Att alla tar sitt ansvar för den här frågan. Det vi ser som det största problemet är att många tenderar att lägga ansvaret någon annanstans. Att det här är ett branschproblem och då ska inte festivalerna jobba specifikt med det här, att det är bokningsbolagens problem eller att det är musikskolorna som måste göra den här förändringen, säger Kristina Wicksell.

– Om vi skapar större utrymme på scenerna i dag så kommer det att ge en större tillväxt av nya musiker som är kvinnor.

Hoppfull framtid

Däremot finns det festivaler som utmärker sig som mycket jämställda. Sedan organisationen började göra sina mätningar 2012 har Stockholm Music & Arts bokat jämställt sedan starten. Och Kristina Wicksell är hoppfull inför framtiden.

– Jag hoppas att det här är någonting som kommer att bli bättre och bättre. Nu finns det en så stor medvetenhet så jag tror att det blir svårt att inte låtsas om det längre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.