• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från en vindsbrand i norra delarna av Landskrona. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Fildelning sänker svenskt nätbutik

Publicerad
Den välsorterade internetskivhandeln Dotshop.se kommer att lägga ner verksamheten. Försäljningen har rasat som en följd av fildelningen, menar ägarna.

Dotshop fick uppmärksamhet i media, bland annat i Kulturnyheterna, som ett exempel på den nya tidens skivbutik.

Genom att ha en tydlig specialisering, inga butiker, billiga lokaler och en global försäljning, skulle butiker som Dotshop kunna bevara specialbutikens kunskaper, kundrelationer och djupa sortiment även i en tid då den traditionella skivhandeln rasar samman.

Men fildelningen hade man inte tagit tillräckligt stor notis om i den kalkylen. Dotshops inriktning mot vad man skulle kunna kalla kulturpop och -electronica, eller möjligen kvalitetspop, gör kanske butiken ännu mer sårbar för förändringar i de allra mest aktiva, engagerade och medvetna musikkonsumenterna, dvs just de grupper som fildelar mycket.

Dotshop tillkännager i ett pressmeddelande på tisdagen att verksamheten upphör i augusti.

Per Andersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer