Arkivbild Foto: TT

Film om Stieg Larsson kommer på bio

Uppdaterad
Publicerad

I höst kommer filmen om Stieg Larsson. Om Millennium-böckerna, men också hans kartläggning av extremism.

– Stieg Larsson var ju egentligen inte deckarförfattare, förrän kanske de två till tre sista åren i sitt liv, säger Henrik Georgsson, regissör till tv-serien ”Bron”, och mannen bakom den nya filmen.

– Det han framförallt höll på med sedan han var kanske 15–17 år gammal var att intressera sig för högerextremism och nazism i Sverige, vilket han också kartlade, säger Georgsson till Aftonbladet.

”Känns som att han hade två sidor”

Arbetet med dramadokumentären har i all tysthet pågått i två års tid, då regissören och hans medarbetare har pratat med Stieg Larssons släktingar och vänner både från barndomen och vuxenlivet, samt gått igenom alla hans texter, berättar Henrik Georgsson för tidningen.

– Det känns som att han hade två sidor. En fakta-Stieg och en fantasi-Stieg, som han kombinerade i böckerna. Jag blev fascinerad av Stiegs liv och hans kamp för ett öppet demokratiskt samhälle med yttrandefrihet.

– Han brann för de här frågorna och var väldigt tidig med att se det samhälle som vi ser i dag och varna för det, säger Henrik Georgsson till Aftonbladet.

Filmen ”Mannen som lekte med elden” går upp på bio i höst.

Avled 2004

Stieg Larsson avled i hjärtinfarkt 2004. Då hade han skrivit tre Millennium-deckare, som började ges ut året efter. Succén blev så stor att förlaget, Norstedts, sedermera anlitat författaren David Lagercrantz för att fortsätta bokserien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.