Suzanne Ostens nya film ”Flickan, mamman och demonerna” har fått 15-årsgräns av Statens medieråd som menar att den kan skada yngre barns välbefinnande. Foto: Fundamentfilm/Sara Borgström

15-årsgräns för Ostens nya barnfilm

Uppdaterad
Publicerad

Suzanne Ostens nya barnfilm om psykisk ohälsa bedöms vara för skrämmande för yngre barn.

Suzanne Ostens nya film ”Flickan, mamman och demonerna” har fått 15-årsgräns av Statens medieråd som menar att den kan skada yngre barns välbefinnande.

Filmen baseras på barnkultursnestorn Suzanne Ostens egna uppväxt med en psykiskt sjuk mamma. Men skildringen kan vara för skrämmande enligt Statens medieråd som skriver:

”Framställningen bedöms kunna medföra stark rädsla, oro och förvirring och vara till skada för välbefinnandet för barn under 15 år.”

Ska överklaga

Filmens producent Agneta J Bergenstråhle säger att de är förvånade över beslutet att sätta 15-års gräns på filmen.

– Vi hade snarare tänkt en 11-årsgräns. Filmen är gjord för att barn ska se dem tillsammans med vuxna. Men nu är det som att vi producerar en barnfilm som inte barn kan se. På så vis stoppar 15 årsgränsen den fria barnkulturen.

– Vi kommer givetvis att överklaga beslutet, det är fel beslut. Det här är ju en branproduktion, säger Suzanne Osten.

Filmen tävlar på barn- och ungdomsfilmsfestivalen BUFF nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer