Jennifer Lawrence spelar huvudrollen Katniss Everdeen i ”Hunger Games”. Foto: Nordisk film

Detta är ”Hungerspelen”

Uppdaterad
Publicerad

I morgon är det svensk biopremiär för ”Hungerspelen”. Hajpen kring filmen har varit gigantisk i USA – där boken har sålts i elva miljoner exemplar.

”The Hunger Games” är en trilogi ungdomsböcker av den amerikanska författaren Suzanne Collins. En mörk mardrömsthriller har fått bokslukande barn och unga att gå i spinn i USA. Böckerna blev en megasuccé när de började ges ut 2008, och har översatts till 26 språk.

Framtida skräck-USA

Hunger Games

De tre böckerna ”Hungerspelen” ”Fatta eld” och ”Revolt” utspelas i framtidens USA, som blivit diktaturen Panem. Ett land som ständigt övervakar sina medborgare. Majoriteten av människorna bor i fattiga distrikt, och tvingas serva de rika människorna i huvudstaden Capitol med mat och prylar.

Böckerna är både en dystopi och en klasskildring. De onda myndigheterna i Panem skickar varje år 24 ungdomar från de fattiga distrikten till ”Hungerspelen”. Ett tv-sänt gladiatorspel som går ut på att deltagarna dödar varandra tills det bara är en person kvar.

Död som tv-underhållning

Hungerspelen fungerar som tv-underhållning för de välbeställda medborgarna och håller de fattiga befolkningen i schack. Huvudpersonen i böckerna är 16-åriga Katniss Everdeen, som blir en av de kämpande ungdomarna när hon väljer att ta sin systers plats i Hungesrspelen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hunger Games

Mer i ämnet