Jamie Dornan och Dakota Johnson i ”50 shades of Grey”.

”50 Shades of Grey” imponerar överraskade kritiker

Uppdaterad
Publicerad

Filmversionen av den erotiska bästsäljaren var en gigantisk publikfavorit redan i förväg. Men bland filmkännare har förväntingarna varit låga. Efter premiären hyllas nu filmen – även av kritiker.

Som roman har berättelsen lästs av miljoner människor världen över. I Sverige har filmversionen slagit rekord som den mest förbokade bioföreställningen någonsin.

Filmens världspremiär har nu ägt rum i Berlin, där den internationella filmfestivalen Berlinare pågår för fullt. Kulturnyheternas Kristoffer Viita rapporterade igår att en av festivalens största snackisar var frågan om ”hur dålig filmatiseringen av '50 Shades of Grey' egentligen skulle bli”.

Berlinale 2015

Enad hyllningskör

Men filmatiseringen visar sig vara en fullträff. Även bland filmkännare.

Det råder bland annat samstämmighet om att Jamie Dornan och Dakota Johnson excellerar i sina huvudroller, att filmen är bättre än boken och att regissören lyckats väl med tillföra humor till historien.

”Borta är de riktigt vedervärdiga aspekterna av boken, och den största överraskningen är nog att Anastasia Steele och Grey har utvecklat ett sinne för humor” skriver The New York Post.

”Snusk genom Hollywoods stängda dörrar”

The Guardian kallar filmen för en ”bättre-än-den-behöver-vara-filmatisering”. Variety beskriver filmen som ”Charlotte Brontë med en påfågelfjäder” och tycker att den är ”en klar förbättring” av E.L. James roman.

Även Screen Daily är nöjda: ”BDSM är säkerligen mer komplicerat och mindre retusherat än i Fifty Shades, men filmskaparens åtagande att låta åtminstone lite snusk slippa igenom Hollywoods stängda dörrar ger den en kick.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berlinale 2015

Mer i ämnet