I samband med galavisningen av Eva Hussons ”Girls of the sun” under lördagskvällen ägde manifestationen rum. Foto: TT

82 kvinnliga filmarbetare i #Metoo-manifestation på röda mattan i Cannes

Uppdaterad
Publicerad

Cate Blanchett, Agnès Varda, Léa Seydoux, Kristen Stewart, Salma Hayek, Marion Cotillard och Ava Duvernay är bara några av de kvinnliga filmarbetare som deltog i #Metoo-manifestiationen på röda mattan i Cannes under lördagen.

I samband med galavisningen av Eva Hussons ”Girls of the sun” under lördagskvällen ägde manifestationen rum. Eva Husson är en av tre kvinnliga regissörer som tävlar om Guldpalmen i år och protestmarschen har varit en av de stora snackisarna inför årets upplaga av festivalen på franska rivieran.

Det är den 71:a upplagan av Cannes-festivalen och genom årens lopp har 1 688 filmer som regisserats av män visats på festivalen. De 82 kvinnliga deltagarna i #Metoo-manifestationen representerar det antalet filmer av kvinnliga regissörer som visats under festivalens långa historia.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Kräver jämställda arbetsplatser

På trappan in till galabiografen Lumière stod kvinnorna sida vid sida och skådespelaren Cate Blanchett, som i år är juryns ordförande, framförde ett tal iklädd en svart klänning som pryddes av en ”50/50”-brosch.

– Vi kräver att våra arbetsplatser är jämställda och diversifierade, så att de reflekterar världen vi lever i. En värld som tillåter oss att utvecklas, både framför och bakom kameran, sida vid sida med våra manliga kollegor, sa Blanchett i sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2018

Mer i ämnet