Foto: Pressbild

Allergiförbundet: Tårtgeneralen driver med doftöverkänsliga

Publicerad

Astma- och allergiförbundet är kritiska mot ännu en film. Denna gång är det Filip och Fredriks Tårtgeneralen som på ett okänsligt sätt driver med doftöverkänsliga, skriver förbundet på sin hemsida.

Hasse P, Tårtgeneralens huvudroll, kliver in på ett fik. En doftöverkänslig kvinna klagar på att han har alldeles för mycket parfym på sig och att den luktar bort till hennes bord, flera meter bort.

”Det är meningen”, svarar Hasse P (Mikael Persbrandt).

”Det vi reagerar på är den förminskande och nedvärderande bilden av personer med astma, allergi och överkänslighet. Det är sjukdomar vi talar om och i vissa fall funktionsnedsättningar”, skriver Astma- och allergiförbundets ordförande Maritha Sedvallson i ett pressmeddelande.

Fredrik Wikingsson, en av filmens regissörer, säger till Aftonbladet att han förstår att det är jobbigt för allergiker, men att repliken inte finns med för att trivialisera allegikers besvär.

– Man kan ha stor respekt för folk med doftallergi samtidigt som man gör en film där en människa luktar mycket parfym, säger Fredrik Wikingsson till tidningen.

Pelle Kanin klipptes om

På ett internationellt plan har allergiker lyckats utöva en viss makt över filmindustrin. Produktionsbolagsjätten Sony klippte bort en scen ur barnfilmen Pelle Kanin efter att ha fått massiv kritik för en scen som ansågs driva med allergiker.

I Sverige har Astma- och allergiförbundet varit upprörda över skildringen av allergiker i SVT:s julkalender där astmatikern Max framställts som en tönt.

Kulturnyheterna har sökt Filip och Fredrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer