Amatörernas afton i nya filmen ”Tjuvheder”

Uppdaterad
Publicerad

På fredag har filmen ”Tjuvheder” biopremiär. En socialrealistisk film om drogmissbruk, hemlöshet och kampen för överlevnad i en bortskymd del av samhället. Många av skådespelarna har direkt koppling till den värld som filmen gestaltar och nio av tio rollerna genomförs av amatörskådespelare. 

– Här ligger hela kodexen, hela språket, hela sättet att föra sig framåt, det går inte att repa in. Jag tror inte på den typen av filmer, säger regissören Peter Grönlund.

Det var när regissören Peter Grönlund arbetade på Stockholms stadsmission som idén kom att göra en film om vardagen för de människorna han kom i kontakt med. För att skapa en autentisk känsla för filmen blev det nödvändigt för honom att även ha med dem i sin film.

Framgången för amatörskådespelare

”Allt annat hade blivit artificiellt”

– Det är ju riktiga poliser med i filmen, det är riktiga socialarbetare, riktig härbärgespersonal och sen en mängd medverkanden som levt socialt utsatt och hemlöst liv. Jag tror det är sättet att berätta den här historien på. Allt annat hade blivit artificiellt. 

Filmen Tjuvheder skildrar en dold sida av samhället: vardagen för missbrukare och hemlösa och där jakten på pengar och kampen för överlevnad är centralt.

Vi får bland annat följa knarklangaren Minna, spelad av Malin Levanon, och hennes kamp för att hitta ett hem. Filmen skildrar också relationen mellan henne och Katja som spelas av Lo Kauppi.

De två proffsskådespelarna är i minoritet i filmteamet där nio av tio skådisar i är amatörer. Men även om de är direkt hämtade från de miljöer filmen utspelar sig så understryker regissören att ingen spelar sig själv.

– Det är fortfarande fiktion och de gestaltar människor ur det manus jag skrivit. Men de hämtar inspiration från sina egna erfarenheter berättar Peter Grönlund.

Styr knarkhandeln med våld

Jan Mattsson är en av huvudrollsinnehavarna i Tjuvheder och spelar rollen som Krister Korsbäck, en langare som styr knarkhandeln med hot och våld.

Mattsson bor själv på behandlingshem och intygar att det hårda livet som skildras i filmen inte på något sätt överdrivits.

Att amatörskådespelare får spela huvudroller i svensk film är inget nytt och de tre senaste årens Guldbaggar för Bästa kvinnliga huvudroll har gått till Saga Becker (Någonting måste gå sönder, 2014) , Edda Magnason (Monica Z, 2013), Nermina Lukac (Äta sova dö, 2012).

Peter Grönlund tycker inte det är konstigt att som regissör använda sig av amatörer.

– Det har ju alltid funnits en tradition inom film, åtminstone globalt, där man jobbat så. Jag tror det går i cykler och allt är en motreaktion på det som har varit.

”Tar inte ansvar för arbetslösa skådisar”

Vad utbildade skådespelare tycker om att regissörer väljer att jobba med oskolade aktörer bryr han sig inte om.

– Jag tar inte ansvar för arbetslösa skådisar som driver runt. Jag skiter fullständigt i det. Jag jobbar med att göra så bra film som möjligt och jag tror att min film växer och blir mer på riktigt genom att arbeta i så hög grad som möjligt med de som har den här erfarenheten, säger regissören Peter Grönlund.

Även om Jan Mattsson aldrig stått framför kameran tidigare tycker han inte det skulle kännas konstigt om han skulle bli uppskattad för sin insats i ”Tjuvheder”.

– Det är ju ändå så att när vi spelar in och kameran är på så jag ska leverera som vilken skådis som helst, bara att jag använder mig av mina erfarenheter, men det ska ändå levereras där och då, säger Jan Mattsson.

En del amatörskådespelare som får stort genomslag i sin första film har får se sitt ljus slockna ganska snabbt efter debuten. Men det är ingenting som oroar Jan Mattsson.

– Jag har i varje fall gjort en film jag kan vara stolt över och det är det roligaste jag har gjort i mitt liv, säger han till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framgången för amatörskådespelare

Mer i ämnet