I helgen var det rekordpremiär för dokumentären om den brittiska sångerskans tragiska liv och karriär. Foto: TT

Amy Winehouse-dokumentär slår rekord

Uppdaterad
Publicerad

I helgen hade ”Amy”, en hyllad dokumentär om den bortgångna sångerskan Amy Winehouse premiär.

”Amy” är den inhemska dokumentär som gått bäst under en öppningshelg i Storbritannien, rapporterar Hollywood Reporter. Av internationella dokumentärer är det bara Michael Moores ”Fahrenheit 9/11” som gått bättre.

”Överväldigande sorglig”

Filmen är regisserad av Asif Kapadia, och blandar hemmavideos, mobilfilmer, konsertbilder och paparazzimaterial för att framkalla vad kritiker har beskrivit som en ”nykter, osensationell och överväldigande sorglig” bild av sångerskan och hennes korta liv.

I samband med att ”Amy” premiärvisades på Cannesfestivalen i våras, tog Winehouses familj avstånd från den, eftersom de ansåg att den innehåller lögner om dem.

Regissören Asif Kapadia har intervjuat omkring 100 personer runt sångerskan och har sagt att han förstår att alla inte är nöjda med hur de framställs.

I filmen läggs en del av skulden för sångerskans tragiska öde på såväl paparazifotografer som hennes manager och familj. 

Dog ung

Amy Winehouse gav ut två album, ”Frank” (2003) och ”Back to Black” (2011). Hon blev den första brittiska kvinnan som vann fem amerikanska Grammys.

Hennes liv kantades i övrigt av dramatik och drogmissbruk. Hon dog i sitt hem i Camden sommaren 2011 av akut alkoholförgiftning. Hon blev 27 år gammal.

”Amy” har svensk premiär 17 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.