Mikael Persbrandt i Mig äger ingen, Edda Magnasson som spelade Monica Zetterlund, Mikael Marcimain, regissören bakom Call girl, tillsammans med skådespelarna Sofia Karemyr och Josefin Asplund och Sverrir Gundasson, som gestalde Björn Borg. Foto: TT

Andra svenska biografifilmer som väckt ilska

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en anhörig är missnöjd med hur deras kända nära och kära porträtteras på bioduken. Till tidningen Vi säger Karin Nyman, Astrid Lindgrens dotter, att filmen Unga Astrid fokuserar för mycket på moderns privatliv. Här är andra filmer om verkliga personer som upprört.

Ted – för kärlekens skull (2018)

Ted Gärdestads dotter, sångerskan Sara Zacharias, skrev i början av året i Dagens Nyheter att hon hade försökt stoppa filmen Ted – för kärlekens skull, med hänvisning till att hon inte tror att hennes far skulle ha velat att hans liv blev film.

Lena Rehnberg på produktionsbolaget Stella Nova, som står bakom filmen, skrev till Kulturnyheterna att bolaget känt till Sara Zacharias tankar kring projektet och att man tillfälligt lade filmen på is av just den anledningen.

”Till slut valde vi ändå att fortsätta arbetet med att göra en film om Ted och om brodern Kenneth Gärdestads liv och musik.”

Borg (2017):

Rose Marie Bergelin tyckte inte att skildringen av hennes bortgångne make, tennistränaren Lennart Bergelin i filmen ”Borg” stämde överens med sanningen.

”Det är bra att kunna be om ursäkt men ännu bättre är att handla på ett sätt så att man slipper be om ursäkt”, skrev hon i ett öppet brev till Idrottens affärer.

Inte heller John McEnroe, Björn Borgs tennisrival, var nöjd med hur han skildrades. Den amerikanske tennislegendaren säger till brittiska The Telegraph att mycket är påhittat och att han framställs som ett svin, vilket att han tillstår att han kanske var, men inte på det sättet det skildrades som i filmen.

Monica Z (2013):

Dokumentärfilmaren Tom Alandh ansågs att Bengt Nilsson, Monica Zetterlunds far, fått sitt rykte draget i smutsen i filmen om jazzsångerskan från Hagfors liv.

”Hade hon (Monica Zetterlund) levt i dag, då hade hon först blivit förtvivlad, sen förbannad. Och sen hade ni fått se på fan.”, skrev Alandh i en debattartikel i DN.

Zetterlunds syster, Margareta Nilsson, höll med om kritiken mot filmen, men ville inte uttala sig vidare.

Mig äger ingen (2013):

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborgs självbiografi Mig äger ingen filmatiserades 2013. Författaren kände dock inte igen sig alls i filmen och krävde därför att huvudpersonerna skulle byta namn.

Call girl (2012):

Filmen om en 14-årig prostituerad med kunder i Sveriges maktsfär är baserad på 70-talets så kallade bordellhärva. Filmens fiktiva statsminister, som köper sex av flickan, har flera likheter med Olof Palme. Familjen Palme anmälde Call girl för förtal och filmen fick sedermera klippas om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer