Uruppförandet av operan ”Aniara” 1959 Foto: SVT

Aniara blir långfilm

Uppdaterad
Publicerad

Harry Martinsons rymdepos ”Aniara”, som anses vara avgörande för att Martinson fick Nobelpriset i litteratur 1974, blir spelfilm för första gången. För regin står två långfilmsdebutanter.

Genom åren har Harry Martinsons stora science fiction-epos ”Aniara” som utspelar sig på en farkost som förlorat kursen någonstans mellan jorden, Mars och Venus bearbetats för både teater, opera, balett och som seriebok. Nu filmatiseras berättelsen för första gången. För regin står de långfilmsdebuterande regissörerna Pella Kågerman och Hugo Lilja, som tidigare uppmärksammats för sitt examensprojekt zombie-kortfilmen ”Återfödelsen”.

Produktionsbolaget Meta Film tillsammans med regissörerna Lilja och Kågerman får åtta miljoner kronor i produktionsstöd från Svenska Filminstitutet för att spela in Aniara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.