Foto: Anna Mantzaris/Eirik Grønmo Bjørnsen

Animerad examensfilm skördar internationell framgång

Publicerad

Den lovande animatören Anna Mantzaris har regisserat stop motion-filmen ”But milk is important” som nu prisas runtom i världen.

Anna Mantzaris gjorde stop motion-filmen ”But milk is important” tillsammans med sin kurskollega Eirik Grönmo Björnsen på högskolan i Volda i Norge. En examensfilm som nu kammar hem pris efter pris på festivaler runtom i världen. 

– Vi ville att det skulle handla om en person och något slags väsen och deras relation till varandra. Det passade bra att han hade social ångest och att den där varelsen följer efter och förstör för honom, säger Anna Mantzaris.

”Vi kallar honom bara för mannen”

Filmen ”But milk is important” handlar om en man med grav social fobi som undviker sina grannar men hemsöks av en stor luddig varelse. Till en början verkar varelsen vara rädslan personifierad men är det kanske egentligen räddaren i nöden?

– Vi tyckte att social fobi var ett intressant tema att ta upp. Vi kallar honom ju bara för mannen, han har inget namn och är väldigt anonym. Det är ju lite så när man bor i stora lägenhetshus – alla bor så nära men man vet inte riktigt vem grannen är, säger hon.

Ett år i en källare

Filmen har en extremt hög pysselfaktor – allt är handgjort.  Under ett år tillbringade dem en stor del av sin vakna tid i en källare i Norge.

– Vi bygger upp allting fysiskt i och med att det är stop motion. Vi byggde allt från grunden, ljussatte och animerade. Man flyttar dockorna lite, och så tar man en bild och så fortsätter man så. Efter 25 bilder har man en sekunds film.

Varför animerar ni inte i datorn?

– Men det är ju mycket tråkigare. Det är roligare och mer tillfredställande att få göra allt fysiskt och använda olika material och texturer. Jag tycker det ger en annan känsla.

Anna Mantzaris tycker att många av de storfilmer som är stop motion, som ”ParaNorman” till exempel, är imponerande. Men hon tycker att de nästan kamouflerar att det är stop motion.

– Många tror ju att det är 3D. Jag gillar när det syns att det är handgjort, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.