Scen ur Paolo Genoveses film Vad döljer du för mig?

Antalet europeiska filmer ökar stort

Publicerad

Filmindustrin i Europa har vuxit kraftigt det senaste decenniet. Den totala filmproduktionen har ökat med nästan 50 procent.

Enligt en rapport från European Audiovisual Observatory har antalet filmer producerade i Europa nått nytt rekord. Mellan 2007 och 2016 ökade den totala filmproduktionen med 47 procent och ökningen omfattar både inhemska produktioner och de där flera länder samarbetar.

Under den studerade perioden har dubbelt så många dokumentärer producerats och spelfilmsproduktionen har gått upp med en tredjedel.

De länder som producerar mest film i Europa är Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien, och 25 procent av alla filmer är samproduktioner – det är också dessa som lockar störst publik. Också Östeuropeisk film är på uppgång, visar rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.