”Dunkirk”, plåtad av halvsvenska helbegåvningen Hoyte Van Hoytema. Foto: Fox

Här är sommarens mest sevärda filmer

Uppdaterad
Publicerad

Hårdkokta franska mordhistorier, storslagna krigsdramer och genial brittisk humor: Fredrik Sahlin har valt ut några favoriter från sommarens kommande filmer.

Sommaren domineras som vanligt av stora amerikanska filmer med små hjärnor – och med ett kolon mitt i titeln. Det där kolonet, med efterföljande undertitel, ersätter den gamla siffran som betecknade vilken uppföljare i raden det är frågan om, och ska nog även ge sken av det handlar om fristående filmer som kommit till genom en kreativ process, inte efter en ekonomisk kalkyl.

”Spiderman: Homecoming” (5/7) och ”Apornas planet: Striden” (12/7).

Filmrecensioner

”Transformers: The Last Knight” (23/6) låter ju mycket bättre än ”Transformers femtielva”.

Nå, uppföljare är inte bara av ondo. I sällsynta fall tar även arthouse-filmare som britten Michael Winterbottom fram kopiatorn, som nu i ”The Trip to Spain” (11/8).

Det började med en TV-serie där komikerna Steve Coogan och Rob Brydon åkte runt på den engelska landsbygden och testade krogar, samtidigt som de höll på med ett gravt underhållande kukmätande om vem som är bäst på att göra imitationer av kända personer, och annat spirituellt smågnabbande. Englandsresan följdes av en tur till Italien och nu kajkar de alltså runt i titellandet.

Mer brittisk humor utskjuten ur mungipan blir det i ”En flodhäst i tesalongen” (7/7), en filmatisering av en bästsäljande roman av författaren, skådespelaren, gayikonen, programledaren – renässansmannen! – Stephen Fry.

Tyvärr är den här favoritaktören inte med själv, men väl hans Oscar Wilde-vitsiga ordflöde, som ligger som en fyndig berättarröst genom hela filmen. Stephen Frys alter ego spelas av Englands Rolf Lassgård Roger Allam, som här dras in i en komisk mysterie-berättelse med Agatha Christie-vibbar.

”Kvinnan från Brest” (21/7) är en hyllad fransk thriller och sann historia om läkaren Irène Frachon som får ta en hel del stryk när hon vågar sätta sig upp mot de stora farmaceutiska företagen. För regin står Emmanuelle Bercot vars senaste sedda film var den starka ”Malony” – ett smärtsamt drama om det sociala arvets verkningar. Förhandspratet håller den här lika högt.

På undertecknads födelsedag den 19 juli brassar biograferna på med en efterlängtad och sannolikt mäktig iscensättning av ett av det andra världskrigets mest omtalade slag; det som stod vid Dunkerque i norra Frankrike, där en gigantisk aktion räddade livet på hundratusentals allierade soldater. Händelsen har spelat biroll i en hel del fiktioner (minns den långa åkningen i ”Försoning”!) men här får den alltså huvudrollen.

”Dunkirk” är den anglosaxiska titeln och den regisseras av Christopher ”Interstellar” Nolan, och bakom kameran står halvsvenske helbegåvningen Hoyte Van Hoytema. Man behöver nog inte vara en MÖP för att ana att det kommer att bli en riktigt maffig upplevelse.

Slutligen låter ju Goldie Hawn och Amy Schumer som en vinnande komikerkombo, men deras film ”Tjejresan” (4/8) har inte riktigt lyckats charma de amerikanska kritikerna. Den här mamma-dotter-trippen fick halvljumma recensioner men låter ändå som något att se lite försiktigt fram emot.

Det var visserligen mycket länge sedan Goldie Hawn gjorde något sevärt, men hon är ändå… Goldie Hawn… och Amy ”Trainwreck” Schumer har ju flera gånger bevisat att hon är värd en plats i den amerikanska komikens Hall of Fame.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet