Gabriela Pichler som vann baggen för årets regi för ”Äta sova dö” kan få ytterligare ett pris. Foto: Scanpix

Pichler kan få Nordiska rådets filmpris

Uppdaterad
Publicerad

Gabriela Pichlers kritikerrosade långfilmsdebut har chans att få ytterligare ett stort pris.

– Det är ett trevligt avbrott, säger Gabriela Pichler om nomineringen, till Kulturnyheterna. Det är mycket jobb just nu så det här var välkommet.

”Ett stycke okonstlat liv”

”Äta sova dö” handlar om 20 åriga Raša som bor med sin pappa i ett litet samhälle i Skåne. Pappan är sjuk och Raša tar hand om honom men när hon blir varslad från sitt jobb på salladsfabriken blir tillvaron än tuffare.

Äta sova dö

I den svenska juryns motivering skriver man att ”Äta sova dö”, när man beskriver dess handling, låter tung och att den är det också. Men att Pichler i både manus och regi och med hjälp av huvudrollsinnehavaren Nermina Lukačs ändå lyckats väva in rejält med värme och humor i den. Juryn kallar också filmen ”...ett stycke okonstlat liv”.

”Äta sova dö” premiärvisades i på Filmfestivalen i Venedig förra året där den också belönades med publikpriset. På Guldbaggegalan i vintras kammade den hem fyra priser, bland annat för bästa film, regi och kvinnliga huvudroll.

Ger filmen fortsatt liv

– Att ha chans på ytterligare ett pris så här ett år efteråt är kul för att det ger filmen fortsatt liv. Det är också bra för självförtroendet att nomineras och prisas, säger Gabriela Pichler, men rent konstnärligt betyder priser inte så mycket.

Hon vill inte berätta vad hon jobbar med just nu men säger att hon är i manusfasen och att hon även i det nya projektet hämtar mycket från sig själv och sin omvärld. Och att det precis som med ”Äta sova dö” är lite huller om buller med allting.

 – Då hade vi castingen klar innan vi hade ett manus och lite så är det nu också.

Tävlar mot ”Jakten”

”Äta Sova dö” tävlar mot ”Jakten” som är Danmarks bidrag, ”Låt mig berätta” från Finland, ”Djupet” från Island” och ”Som du ser mig” från Norge.

Vinnaren av Nordiska rådets filmpris på 410.000 kr presenteras den 30 oktober i Oslo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äta sova dö

Mer i ämnet