Under inspelningen av 100 Code. Foto: SVT

Nyqvists nya Hollywood-serie

Publicerad

Just nu pågår inspelningen av kommande kriminalserien ”100 Code” med Michael Nyqvist.

Scandinavian crime är hett utomlands. TV-serier som ”Bron” och ”Brottet” har skapat ett sug efter att göra remakes på skandinaviska serier men också att filma här.

Nyqvist spelar trött polis

Just nu pågår inspelningen av kriminalserien ”100 Code” som ska visas i Kanal 5 nästa år. Manusförfattaren och regissören är båda amerikaner, huvudrollsinnehavaren däremot är en av Sveriges mest välkända skådespelare – Michael Nyqvist.

Han spelar en skötsam men trött polis som tvingas samarbeta med en mer vårdslös kollega från New York-polisen. Det är upplagt för kulturkrockar.

– De blir egentligen aldrig riktigt vänner, men är en dynamisk relation, säger Michael Nyqvist.

”Enormt intresse för Skandinavien”

Michael Nyqvist som filmat en del i USA och bland annat spelat mot Tom Cruise  i ”Mission Impossible: Ghost Protol” märker av Skandinaviens dragningskraft.

– I USA är det enormt intresse. Det är någonting med vår kyla och att vi är mer intresserade av varför man mördar än vem som mördar.

Oscarsvinnare regisserar

Serien regisseras av den amerikanske filmmakaren Bobby Moresco, som bland annat fått en Oscar för filmen ”Crash”. Det som lockade honom till Sverige är det mörka som döljs under den vackra ytan.

– Den här serien handlar om hur någon som är ofantligt mänsklig också kan vara ett monster. Att skapa en sådan figur i en värld som är så vacker är en riktig utmaning och den egentliga anledningen till att jag är här, säger den erfarne filmproducenten.

”Det är sexigt”

Michael Nyqvists motspelare, den mer sluggeraktige amerikanske kollegan, spelas av Dominic Monaghan, mest känd som hoben Merry i ”Sagan om ringen”. Han menar att omvärldens intresse handlar om en slags coolhet och kliniskhet i hur skandinaviska deckare görs.

– Det är sexigt, det tror jag många tycker.

Monaghan älskar ”Bron”

– Att skandinaviska serier som ”Bron”, ”Brottet” och ”Millennium”-serien är populära i resten av Europa och USA är en av anledningarna till att jag ville göra det här är. Kanske är det här nästa succé, säger Dominic Monaghan.

Så du känner till Bron?

– Javisst, jag har sett den. Jag älskar den.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer