Den tecknade filmen ”Lilla skär och alla små brokiga” anklagas för att sprida en rasistisk stereotyp. Karaktären i fokus heter Lilla Hjärtat. Foto: Folkets Bio

Barnfilm anklagas för rasistisk stereotyp

Uppdaterad
Publicerad

”Liten skär och alla små brokiga” lanseras som en film om alla barns rätt att få vara som de är. Nu anklagas filmen för att sprida en rasistisk stereotyp.

Den nya barnfilmen ”Liten skär och alla små brokiga”, som Kulturnyheterna berättade om i förra veckan, har inte gått upp på bio än. Ändå har den redan hunnit få kritik.

En av figurerna i den tecknade filmen, karaktären Lilla Hjärtat, beskrivs av flera debattörer som en rasistisk stereotyp. På filmdistributören Folkets Bios sida på Facebook har en rad forskare riktat hård kritik mot karaktären. De menar att den påminner om ett så kallat blackface, alltså en rasistisk nidbild av svarta människor.

– Det är som att säga N-ordet att visa en sådan bild. Det är en av de värsta stereotyperna som det afrikanamerikanska folket har utsatts för, säger idéhistorikern Mikaela Lundahl till P3 Nyheter.

”Vi är ledsna”

Som följd av kritiken har teamet bakom filmen gått ut med ett pressmeddelande. Där skriver man att filmens budskap tvärtom handlar om ”tolerans och allas lika rätt att ta plats”:

– Självklart känner vi till blackface-stereotypen och hur negativt den påverkat den västerländska bildtraditionen. Vi är ledsna över att ni upplever att vi förstärker en rasistisk bild. Allt vi arbetar och står för är det motsatta, skriver man.

”Ett klockrent blackface”

Till Kulturnyheterna säger filmskaparna att de menar att alla figurer i filmen är karikatyriserade, och att det inte handlar om några människor.

Kitimbwa Sabuni, som känns igen från Afrosvenskarnas riksförbund, tycker inte att den förklaringen håller:
– Jag tycker att det där är ett klockrent blackface. Att säga att alla är karikatyriserade är inget bra argument, eftersom det inte finns någon tradition av att sänka vita människor med karikatyrer, som det finns för svarta.

”Liten skär och alla små brokiga” får premiär den 21 september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter