Berry Jenkins film ”Moonlight” är nominerad till åtta Oscars. Foto: AFP/TT

Barry Jenkins första svarta filmskaparen att nomineras i tre tunga Oscarskategorier

Uppdaterad
Publicerad

Förra årets Oscarsgala, och även den i förfjol, kritiserades för att vara en helvit historia. Årets gala är bättre sett ur ett mångfaldsperspektiv, bland annat tack vare Barry Jenkins kritikerrosade film ”Moonlight”.

I en intervju med Time Magazine berättar regissören om sin film och hur det känns att bli den första svarta filmskaparen att nomineras i de tre tunga Oscarskategorierna bästa film, regi och manus.

– Det är bitterljuvt. Jag borde inte vara den första. Men jag blir glad när kvoten av 'de första' är fylld, säger Barry Jenkins. Men jag kan inte förstå hur någon som Spike Lee (”Do the right thing”, ”Summer of Sam”, ”Malcolm X” reds anm.) aldrig nominerats i de här kategorierna.

Oscarsgalan 2017

Svårt att komma ut

”Moonlight” handlar om Chiron, en späd svart kille från ruffa stadsdelen Liberty City i Miami. En maskulin och testosteronstinn miljö som inte erbjuder de bästa förutsättningarna att komma ut som homosexuell i.

Tre olika skådspelare spelar Chiron från det att han går i lågstadiet tills han är ung vuxen.

Filmen bygger Tarell Alvin McCraneys pjäs ”In the moonlight black boys look blue”. Både han och Barry Jenkins växte upp i Liberty City. Flera av barnskådespelarna och statisterna i filmen är också därifrån.

Vilken unge som helst

– Den första rösten man hör i filmen är inte från någon av huvudrollerna, det är en unge från Liberty City som kom på en öppen casting. Folk som ser filmen ser Chiron som vilken unge som helst från Liberty City. Människorna här känner sig delaktiga i att filmen vunnit en Golden Globe och fått åtta Oscarsnomineringar.

Förutom bästa film, regi och manus är också Mahershala Ali och Naomi Harris nominerade för bästa biroller. Moonlight har också chansen i kategorierna bästa originalmusik, foto och klippning.

”Moonlight” har svensk biopremiär den 10 februari

LÄS MER : Efter kritikerstormen: Oscarsakademien storsatsar på mångfald

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2017

Mer i ämnet