Bästa regi till Pernilla August

Uppdaterad
Publicerad

Pernilla August fick det prestigefulla priset Bästa regi när Guldbaggarna för det bästa inom svensk film 2010 delades ut på måndagskvällen.

August belönades för regin till ”Svinalängorna”. Kulturnyheterna träffade Pernilla August strax efter galan. Och den nyprisade regissören jämförde situationen vid en filminspelning med att hålla en middag för 40 personer: klarar man det, så kan man fasen också klara av att entusiasmera ett filmteam, menade hon.

Galans tyngsta kategori, Bästa film, delades ut allra sist. Priset gick till ”Sebbe” och dess producenter Rebecka Lafrenz och Mimmi Spång.

Guldbaggegalan

Babak Najafi, som regisserat ”Sebbe”, trodde inte att hans film skulle vinna klassen Bästa film.

– Absolut inte! Det här är en stor överraskning. Det är så många begåvade människor här, det är bara att titta sig omkring. Eliten är här, och så är jag här, sade Najafi till Kulturnyheterna.

Publikpris till Änglagård

Det var inför galan tunt med nomineringar för ”Änglagård – tredje gången gillt”, som däremot har varit populär hos biopubliken. Men under galan vann den tredje Änglagård-filmen Biopublikens pris genom en telefonomröstning under sändningen.

– Kära, kära, kära publik. Tack så hemskt mycket. Vi säger ofta att vi gör film för er och vi menar det verkligen. Tack för ert stöd, sade Helena Bergström när hon tog emot priset.

Dalle: Finns ingen rättvisa

Den första Guldbaggen för kvällen gick till Peter Dalle, som prisades för rollen som Gösta i ”Himlen är oskyldigt blå”.

Dalle menade dock att det här med att dela ut filmpriser inte är någon exakt vetenskap.

– Man ska komma ihåg att det här är rent subjektivt och det finns ingen rättvisa. Ett år kanske det finns tio män i min kategori som man tycker är bra. Och ett annat år kanske det inte finns någon och då är vi sju stycken som tänker: va fan?!

– Man ska verkligen ta Guldbaggen med en nypa salt. Den är rolig att få, men det betyder inte att jag är Sveriges bästa skådespelare, sade Dalle och tillade att manuset till ”Himlen är oskyldigt blå” är, vid sidan av ”Fanny och Alexander”, det bästa han någonsin läst.

Tror på August

Nästa pris att delas ut gick till Outi Mäenpää för rollen som Aili i ”Svinalängorna”, den film som hade flest nomineringar inför galan. Mäenpää har tidigare flera gånger jobbat med den finske filmaren Aki Kaurismäki.

Vad är det för skillnad mellan att jobba med Kaurismäki jämfört med August?

– Aki säger exakt hur man ska säga orden och röra armen och är mycket auktoritär. Att jobba med Pernilla är underbart för hon håller som en mamma sin arm runt hela inspelningen. Man kan göra vad man vill och vara trygg, sade Mäenpää och förutspådde att August blir Sveriges nästa riktigt stora regissör.

Kulturministern prisade dokumentärer

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth fanns på plats på galan för att dela ut pris för Bästa dokumentär.

– Ingen film är bara fantasi och ingen dokumentär är bara verklighet slog Adelsohn Liljeroth fast innan hon presenterade vinnaren: ”Ångrarna” (producent: Kristina Åberg samt regi och manus: Marcus Lindeen).

Som tidigare år delade också Svenska Filminstitutet ut en bagge för ”extraordinära insatser under en lång följd av år” och det var skådespelerskan Mona Malm som denna gång fick hedersbaggen.

– Det är fantastiskt! Dessutom fyller jag år i dag, konstaterade Malm när hon tog emot baggen.

Langseth: Arbetet bakom kulisserna svårast

I förhandsspekulationerna har det hetat att Pernilla August och Lolita Ray skulle ligga bra till för att vinna kategorin Bästa manus, för sitt arbete med att överföra ”Svinalängorna” från roman till film. Men istället blev det Lisa Langseth som fick baggen för manuskriptet till ”Till det som är vackert”.

Efter galan träffade Kulturnyheterna en påtagligt nöjd Langseth.

– Det här är något man slagits för i så många år.

Och det har, enligt Langseth, varit en lång kamp för att nå dit hon är idag:

– Det svåra med film är jobbet bakom kulisserna där man går omkring i flera år och är otrevlig och neurotisk. Jag brukar säga att det är en hårfin linje mellan bitter psykopat och att vara framgångsrik filmregissör.

”Surrealistiskt att stå här”

En annan kategori där Pernilla August funnits med i förhandsdiskussionerna var Bästa kvinnliga huvudroll, men baggen i denna klass gick till Alicia Vikander för rollen som Katarina i ”Till det som är vackert”.

Hade du väntat dig att vinna?

– Nej, bara att vara nominerad i samma sammanhang som de här namnen var otroligt att det känns lite surrealistiskt att stå här nu med baggen, sade hon till SVT.

Kinnaman gjorde Bästa manliga huvudroll

Medelåldern för de nominerade i klassen Bästa manliga huvudroll har aldrig varit så låg som i år. Prisutdelaren Marie Rickardson berättade att medelåldern för pristagare i denna kategori ligger på drygt 50 år. 

– Årets snittålder är 23 år. Ni är inte nominerade för att ni är unga, ni är nominerade trots att ni är unga, sade Rickardson innan hon presenterade vinnaren: Joel Kinnaman, för rollen som JW i Snabba Cash.

Efter galan berättade Kinnaman att han hade sin syster att tacka för att han hamnade inom filmen.

– Det var Melinda som introducerade yrket för mig.

Vad tänkte du sekunderna innan vinnaren tillkännagavs?

– Då tänkte jag: Nu säger de mitt namn!

Guldbaggevinnare 2011

Bästa manliga biroll

Peter Dalle 

för rollen som Gösta i Himlen är oskyldigt blå

Bästa kvinnliga biroll

Outi Mäenpää 

för rollen som Aili i Svinalängorna

Bästa dokumentär

Ångrarna

Producent: Kristina Åberg

Regi och manus: Marcus Lindeen

Bästa manuskript

Lisa Langseth 

för manuskriptet till Till det som är vackert

Bästa regi

Pernilla August 

för Svinalängorna

Bästa kvinnliga huvudroll

Alicia Vikander 

för rollen som Katarina i Till det som är vackert

Biopublikens pris

Änglagård – tredje gången gillt

Bästa foto

Aril Wretblad 

för fotot i Snabba Cash

Bästa film

Sebbe 

Producent: Rebecka Lafrenz och Mimmi Spång

Bästa manliga huvudroll

Joel Kinnaman 

för rollen som JW i Snabba Cash

Bästa kortfilm

Tussilago

Producent: Linda Hambäck och Niklas Adolfsson

Regi och manus: Jonas Odell

Gullspiran

Lisbet Gabrielsson, för sina insatser inom barnfilmen.

Särskilda insatser

Ola Simonsson (regi), Johannes Stjärne Nilsson (regi) och Magnus Börjeson (kompositör) prisades för arbetet med Sound of Noise.

Åsa Mossberg prisades för klippningen av Svinalängorna.

Jeanette Klintberg prisades för rollsättningen i Snabba cash.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggegalan

Mer i ämnet