Skådespelaren Adam West. Foto: TT

Batman-skådisen Adam West är död

Publicerad

Mannen som spelade original-batman har avlidit, 88 år gammal. Adam West dog natten mot lördag ameikansk tid i Los Angeles. Han gick bort efter en kort tids kamp mot leukemi, skriver Variety.

”Vår pappa såg alltid sig själv som The Bright Knight och strävade efter att göra ett positivt intryck i sina fans liv. Han var och kommer alltid vara vår hjälte”, uppger Wests familj i ett meddelande.

Skådespelare Adam West blev Batman, eller läderlappen, med hela världen i och med den populära tv-serien från 60-talet.

LÄS MER: ”Batgirl” har gått bort

Serien sändes på bolaget ABC mellan 1966 och 1968 och blev en stor publiksuccé.

60-tals kitchig superhjälte

Adam West arbetade som skådespelare hela sitt liv. Men det var i sin roll som superhjälten Batman i tv-serien med samma namn som han blev som mest känd.

Till skillnad från senare gestaltningar av den fladdermusinspirerade hjälten, som varit mörkare historier, var Wests Batman ofta rolig och serien var typiskt 60-tals kitchig.

Borgmästare i Family Guy

För en yngre publik är Adam West kanske mer känd som den excentriske borgmästaren med samma namn, i den animerade serien Family Guy.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.