Laura Carmichael spelar i tv-serien Lady Edith Crawley Foto: Simon Paulin / SvD / TT

Bekräftat: Downton Abbey blir långfilm

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex säsonger fick världen lov att ta farväl till den aristokratiska familjen Crawley och dess tjänstefolk. Men under fredagen kom en efterlängtad nyhet för den som saknat godset Downton och dess karaktärer – Downton Abbey blir långfilm.

Detaljerna om handlingen för den kommande filmen är ännu fåtaliga. Men den kommer enligt The Guardian ta vid där sista säsongen avslutades: År 1926. Att tv-serien nu ska bli film bekräftades på Downton Abbeys officiella twitterkonto under fredagen med texten: ”Härmed bjuder vi hjärtligt in er att återvända till Downton Abbey”.

Filmens manus kommer pennas av seriens skapare Julian Fellows, och regissörsstolen intas av Brian Percival. Även han rutinerad i sammanhanget med sammanlagt sju Downton-avsnitt på sitt CV.

“När tv-serien tog slut var det vår dröm att förse alla miljontals fans världen över med en film” skriver filmens producent Gareth Neame i ett uttalande.

Bekräftelsen om att Downton Abbey ska bli film kom under fredagen på tv-seriens officiella twitterkonto Foto: Twitter

Flerfaldigt prisad genom åren

Serien som har beskrivits som ett av de mest framgångsrika kostymdramerna sedan Brideshead Revisited-filmatiseringen En förlorad värld från 1981, har genom åren prisats flerfaldigt sedan premiären år 2010. Sammanlagt plockade serien hem hela 15 Emmy-statyetter och tre Golden Globes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.