Foto: TT

Premiär för Berlusconi-epos – till blandat italienskt bemötande

Uppdaterad
Publicerad

Den första filmen av två som kretsar kring den skandalomsusade tidigare italienske premiärministern Silvio Berlusconi har haft premiär i hemlandet. Och enligt regissören Paolo Sorrentino är Berlusconi en typisk representant för Italien.

– Att berätta om honom är att berätta om italienarna, säger han om projektet.

Paolo Sorrentino vann 2014 en Oscar för bästa utländska film för Den stora skönheten  – en film som, enligt den italienske regissören försökte fånga ytligheten och eskapismen i de kretsar som omger Silvio Berlusconi och hans vänner.

Under tisdagen hade hans senaste film med titeln Loro – ”De”, i svensk översättning – premiär i Italien. Den här gången ska filmens fokus istället ligga på Berlusconi själv.

Loro är något av ett mastodontprojekt, då gårdagens premiär bara var den första i ordningen av två nära två timmar långa filmer. Den andra och avslutande delen, Loro 2, har premiär i mitten av maj.

Sorrentino berättade själv om det kommande projektet under Cannes-festivalen 2017 och sa då att Berlusconi för honom representerade den typiska italienaren, enligt La Repubblica.

– Att berätta om honom är att berätta om italienarna, sa han då.

I rollen som Silvio Berlusconi syns skådespelaren Tony Servillo, som sedan tidigare har erfarenhet av att gestalta en italiensk premiärminister i form av Giulio Andretotti i Il divo.

Blandat mottagande

Trots den höga ambitionsnivån på projektet har dock de italienska tidningarnas mottagande av filmen varit minst sagt ljummet.

Enligt La Stampa är Loro 1 mer än en helgjuten film bara en första akt – som dessutom avslutas med ett frågetecken, och tidningens recensent skriver att man hoppas få mer klarhet efter att den andra filmen i projektet har haft premiär.

Även den italienska filmtidskriften Quinlan skriver att det är först när Berlusconi äntligen dyker upp i filmen – efter att en timme har gått – som man i publiken kan dra en lättnadens suck och börja förstå Sorrentinos syfte med filmen: ”Att visa Berlusconi som den showman han är, som skämtar om allt och till slut blir patetisk, Berlusconi som precis som Scarface i De Palmas film alltid talar sanning, även när han ljuger.”

Corriere della sera intar en avvaktande hållning till Sorrentinos film och skriver att även om regissören alltid varit tydlig med att filmen inte handlar om Berlusconis politiska historia, utan snarare om att han är en ”försäljare av drömmar”, så finns det inte mycket av det sistnämnda i filmen.

Har gjort politisk comeback

Den tidigare premiärministern och företagaren Silvio Berlusconi gjorde vid 81-års ålder än en gång politisk comeback i det senaste italienska valet i februari.

2017 ställdes han inför rätta för att ha betalat över tio miljoner euro mellan 2011 och 2015 i kontanter och gåvor till gäster som deltagit i de omtalade ”bunga bunga”-festerna i hans lyxvilla utanför Milano.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.