Regissören Björn Runge och Glenn Close Foto: Mike Blake/Reuters

Björn Runge: Ett fantastiskt erkännande för att vårt samarbete lyckats

Uppdaterad
Publicerad

Bakom den Golden Globe-prisade filmen The wife och dess huvudrollsinnehavare Glenn Close, som under natten utnämndes till Bästa skådespelare för sin rollprestation i filmen, står svenska regissören Björn Runge.
– Jag är lättad och rörd! Det är en fantastisk upplevelse att hon fick priset, säger han till SVT.

Det blev en Golden Globe-statyett för skådespelaren Glenn Close att plocka hem. Under natten prisades hon för rollen som Joan Castleman i Björn Runges film The wife. En film med författaren Meg Wolitzers roman med samma namn från 2003 som förlaga.

Close spelar den kvinnliga huvudrollen i filmen om en notoriskt otrogen Nobelpristagare och hans hustru med undantryckta författarambitioner. De två reser till Stockholm för att ta emot priset, men blir inte den hyllningsturné som de kanske trodde att det skulle bli.

Runges första internationella storfilm

The wife är Björn Runges första internationella storfilm. Han långfilmsdebuterade med Harry & Sonja 1996. År 2004 belönades han med två guldbaggar för filmen Om jag vänder mig om (2003), för bästa regi och manus.

– Det här är en kvinna som är otroligt erfaren, vilket man förstår med alla nomineringar, säger regissören om Glenn Close.

– Samtidigt var det länge sen hon spelade huvudrollen i en film som blev så här uppmärksammad, fortsätter han och berättar vidare att även om han kände av en viss nervositet hos Glenn Close – så var han själv helt säker på att priset skulle gå till henne.

Vad betyder priset här för dig?

–  Det innebär helt enkelt att jag vet att jag är bra på att regissera skådespelare. Hon ville också ha en skandinavisk ton, och ville jobba med en regissör som hade lite bergmansk känsla – för det är lite så hon tänker på Sverige när det gäller film. Hon var ju med och valde mig, så på så sätt tror jag att hon var ute efter en regissör som skulle ge henne något annat än vad många amerikanska regissörer skulle gett henne, säger Björn Runge, och fortsätter:

– Det här priset är ett fantastiskt erkännande för att vårt samarbete lyckats.

Krisen i Akademien

Att en film om ett nobelpris i litteratur kommer så tätt inpå en akademi i kris är en tajming som nästan känts planerad. Men icke enligt regissören -  även om ”tillfälligheten inte är någon slump”, sade han till Kulturnyheterna i en tidigare intervju.

– Vi spelade in filmen hösten 2016, då visste vi inte om Metoo, vi visste inte om krisen inom akademien. Saker och ting kan ibland sammanfalla på ett märkligt vis, sade han då.

Hoppas på Oscarsnominering

I sitt tacktal när Glenn Close mottog priset möttes hon av stående ovationer från sina Hollywood-kollegor.

– Under arbetet tänkte jag hela tiden på min mamma som levde sitt liv i skuggan av pappa. Det lärde mig att vi kvinnor också måste få följa våra drömmar, sade Glenn Close under sitt känslosamma tacktal och avslutade med att tacka såväl regissören som författaren bakom filmens förlaga, romanen The wife.

I slutet av januari presenteras de nominerade till årets upplaga av Oscarsgalan. En gala som Björn Runge både hoppas och tror att Glenn Close har en chans att bli nominerad till.

– Det är en helt annan grupp som väljer om det blir så eller ej. Jag har en känsla av att hon borde bli nominerad, men ingenting ska tas förgivet. Men det finns en medvind, som jag kände redan första gången jag läste manuset. Idag firar vi, och förhoppningsvis får vi anledning att fira mer i framtiden också.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer