Michael Nyqvist flankerad av producenterna Carola och Börje Hansson. Foto: Fredrik SahlinVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Bög-Micke” och John McEnroes ilska

Uppdaterad
Publicerad

Michael Nyqvist gör regidebut och amerikanske hethuvudet Shia LaBeouf känner igen sig i John McEnroes ilska, och så spelar Elizabeth Moss stor roll i svensk film. Det och andra nyheter framkom på traditionsenlig presslunch på en takterass i Cannes.

Michael Nyqvist säger att hans ”En veterinär för mycket” är en film han planerat i 15 år, att den handlar om just en veterinär (spelad av Nyqvist själv) på en liten ort i Sverige. En plats där få har jobb, ingen vill vara, men ingen heller har råd att ta sig ifrån.

– Jag tycker om den delen av Sverige som inte är Nytorget (hipstertillhåll på Södermalm. reds.anm.), säger Nyqvist och berättar att han själv levt halva livet ute i skärgården. Mina kompisar där ute heter saker som Dyng-Ove och Fett-Larsa. Mig kallade de Bög-Micke, och när jag frågade varför, sa de: Du har ju smink på jobbet...

Nyqvist säger sig vara ute efter en speciell ton i berättandet som han själv letar efter när han söker film att agera i. Exakt vilken ton det handlar om var inte kristallklart men nämnda öknamn ger viss vägledning.

Annars gav Film Västs pressmöte med vy över Medelhavet mest ny info om redan omtalade projekt. Ruben Östlund är i Cannes för att medverka i juryn för den stora sidosektionen Un Certain Regard, där han själv tävlade förra året med ”Turist”, och svängde förbi terassen för att prata om sin kommande film ”The Square”. Den manliga huvudrollen görs av en i Sverige okänd dansk, Claes Bang, men i den kvinnliga kommer vi se den internationellt kända skådespelaren Elizabeth Moss, från bland annat ”Mad Men”.

Att Ronnie Sandahl har skrivit manus till en film om relationen mellan Björn Borg och John McEnroe är också känt sedan ett tag, likaså att rollerna spelas av Sverrir Gudnason respektive amerikanske Shia LaBeouf. Regisserar gör danske Janus Metz. Nytt är att Stellan Skarsgård kliver in och gör Borgs tränare Lennart Bergelin. Det första gången på sex år som vi ser Skarsgård den äldre figurera i en svensk film.

Ronnie Sandahl har själv aldrig upplevt en liknande blandning av rivalitet och vänskap som Borg och McEnroe, men verkar kunna relatera till den sistnämndes temperament. Sandahls egen tenniskarriär tog slut efter att han slet ut örhänget på sin motståndare. 

– Tennis är den sport där du är mest ensam. Till och med om du är en boxare kan du gå till din ringhörna och folk säger att de älskar dig, men i tennis är du ibland ensam i fyra timmar och det är helt tyst. 

– Jag kan tycka att det finns ett generellt problem med många biopics. När folk gör en film om Lincoln så består pitchen av ett ord, ”Lincoln”, och så tror man att det ska räcka vilket det absolut inte gör utan hät fanns det två jätteintressanta karaktärer för mig. Borg är ju väldigt mycket McEnroe också och det är i kraftfältet mellan dem som det bli väldigt intressant.

Shia LaBeouf sa ovänligt men bestämt nej när Kulturnyheterna bad om en enskild intervju men berättade i en runda-bord-intervju att han lätt kunde relatera till John McEnroe och hans omtalade humör.
– Jag förstår honom för att jag ÄR honom, vi är samma person. Jag förstår också var ilskan kommer ifrån och vad som motiverar den, varför den existerar och hur den har förvanskats till att se ut som galenskap.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cannes 2016

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter