Lilly Wachowski (till höger) innan den könskorrigering hon nu har genomgått. Här tillsammans med systern Lana. Foto: TT

Bröderna Wachowski nu systrar

Uppdaterad
Publicerad

Filmen Matrix, som hade premiär 1999 och blev en stor succé, regisserades av bröderna Larry och Andy Wachowski. Bröderna har nu blivit systrarna Lana och Lilly.

2012 genomgick den ena Wachowski-brodern Larry en könskorrigering och blev Lana. Nu har den andra brodern Andy också gått ut och sagt att han numera heter Lilly efter att även han har genomgått en könskorrigering.

Lilly säger i ett uttalande att hon valt att komma ut på grund av att en reporter från den brittiska tidningen Daily Mail hotat med att berätta det för sina läsare, mot Lillys vilja. Hon börjar uttalandet med den rubrik som hon väntat på det senaste året: ”Könskorrigeringschock – Wachowski-bröderna nu systrar!!!”.

”Vi porträtteras som rovdjur”

Hon berättar att hon har känt rädsla inför att offentliggöra sin förändring, och hon väljer även att ta upp den kamp som transrörelsen står inför. Hon medger att framsteg har gjorts men att ”vi fortsätter att demoniseras och förtalas i medierna där annonser porträtterar oss som potentiella rovdjur”. 

Lilly uppger att hon har berättat för sin fru, familj och vänner.

Förutom Matrix och de två uppföljarna Matrix Reloaded och Matrix Revolutions, ligger Lana och Lilly även bakom filmer som Bound, Speed Racer, Cloud Atlas och förra årets Jupiter Ascending.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.