Hanna Högstedt, regissör av filmen Burka Songs 2.0 Foto: Privat

Burka songs 2.0 visas på Göteborgs litteraturhus

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha fått hård kritik på bland annat GP:s ledarsida ställde Göteborgs stad in en planerad visning av dokumentären Burka songs 2.0 i mars. Men filmen kommer nu trots allt att visas – på Göteborgs litteraturhus.

Hanna Högstedts dokumentär Burka songs 2.0 hade premiär på Göteborgs filmfestival förra året och 14 mars skulle den ha visats i Göteborg på initiativ av kommunen.

Men efter att ha kritiserats såväl på ledarsidan i Göteborgs-Posten som av ledande liberala och socialdemokratiska politiker valde kommunen att ställa in visningen och det samtal efter visningen som planerats.

Har mottagit kritik

Kritiken som fördes fram på ledarplats i GP handlade framförallt om att man inte bjudit in några burkakritiker till samtalet. Skribenten ifrågasatte också hur Göteborgs Stad kunnat bjuda in personer till Europride som, enligt henne, relativiserar hedersförtryck.

Fatima Doubakil från organisationen Muslimska mänskliga rättighetskommittén var en av de planerade deltagarna, och har efter den stoppade visningen polisanmält kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) för förtal, enligt GT, efter att Hermansson kallat arrangemanget ”oacceptabelt”.

Författare, poeter och dj:s deltar

Och att striden kring Burka Songs 2.0 fortsätter är tydligt efter att Göteborgs litteraturhus nu istället bjuder in till en visning av dokumentären 16 april, enligt ett pressmeddelande.

Enligt meddelandet kommer även författare, poeter, filmregissörer och dj:s med hjälp av filmer, texter och uppträdanden att lyfta filmens centrala fråga om vilka röster som får plats i våra offentliga rum under evenemanget på Göteborgs litteraturhus i april.

Filmens regissör Hanna Högstedt har tidigare i en intervju med SVT Nyheter beklagat att Göteborgs stad ställt in visningen av dokumentären.

– Filmen och samtalen efteråt handlar om tolkningsföreträde, vem som kan tala för vem, vem som anses trovärdig och inte. Om svårigheten att se strukturer där man själv är en del av makten, som till exempel att som vit se rasismens effekter. Om Europas koloniala historia och hur den påverkar vårt samhälle idag, sa hon då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.