En god man i knipa. Foto: UIP

”Captain Phillips”

Uppdaterad
Publicerad
”Bourne”-regissören Paul Greengrass går till sjöss med helylleamerikanen Tom Hanks och elaka somaliska pirater. Fegt, tycker Kristoffer Viita.

Tänk dig att du är fiskare i Somalia. Ett land utan regering, lagar eller fungerande toaletter. Din familj har genomlidit ockupationer, inbördeskrig och blodiga militärangrepp.
Det fanns hummer i vattnet som kunde försörja dig. Åtminstone tills dess att kinesiska, koreanska och taiwanesiska fartyg dök upp på 90-talet och fiskade ut allt med metoder som lämnat haven tomma. Nu finns krigsherrar och utländska (bland annat svenska) oljeföretag som exploaterar landets resterande naturresurser.

Nå, du kan åtminstone gå till stranden. Så länge du inte bryr dig om lite radioaktivt avfall dumpat av europeiska företag.
Bland jobbalternativen är pirat ett av de minst sämsta, men suger ändå så mycket att du trivs bättre när du packas som en sill i kenyanskt fängelse.

Någon borde göra en film om ditt liv.
”Captain Phillips” är inte den filmen.

Paul Greengrass (”Green Zone”, ”Bourne”) har istället kokat ned piratproblematiken till en två timmars actionthriller, baserad på den sanna historien om hur ett amerikanskt lastfartyg kapades 2009. Det är ”Under Belägring”, for reals. 

Kapten Phillips bil är fortfarande av barnsäker modell, trots att ungarna är på väg ut i i arbetslivet. På väg till flygplatsen tröstar han sin oroliga fru trots att han själv är lika ängslig över ungarnas konkurrensmöjligheter på en allt hårdare arbetsmarknad.

Om vi inte redan köpt att Phillips är en god man gör valet av skådespelare (Tom Hanks) det, och hamras in hårdare när vi ser att han reser i fleeceväst och lyssnar på Eric Claptons ”Wonderful tonight” medan han senare mailar sin fru.

Det blir rätt rafflande när de somaliska piraterna dyker upp och tar kontroll över Phillips containerfartyg. Han försöker ljuga sig ur situationen men piratkaptenen är för smart. Snart blir Phillips kidnappad och hamnar på flykt i en livbåt med piraterna, som kräver USA på miljoner i lösen.

Som alla vet brukar inte USA förhandla i den här typen av lägen, utan skickar in ett SEAL-team. Biffiga soldater som klär på sig tunga vapen ombord på ett enormt stridsfartyg ställs i kontrast mot piraternas taniga armar (kaptenen kallas till och med ”Skinny”), den lilla jollen och deras vintage-AK47:or.

Greengrass bildsätter maktens obalans effektivt med kött och metall. Men vi bryr oss om Tom Hanks, som står mitt i stormen i en bar överkropp som vittnar om många dyra luncher. Han är ju inte ansvarig för alla orättvisor, varför händer detta honom?

”Det måste väl finnas något annat att göra än att vara en fiskare som kidnappar människor?” frågar Hanks sin kidnappare och får ett uppgivet ”Kanske i Amerika...” till svar.
Replikväxlingen är tyvärr Greengrass minsta möjliga bidrag i politiskt korrekthet. ”Captain Phillips” är kanske ingen ny ”Black Hawk Down” (där USA:s massaker av hundratals somalier utmålades som ett enkelriktat angrepp på amerikanska soldater) men levererar ända ett fegt budskap.

Regissören väljer ingens sida i en konflikt mellan två ojämlika krafter. Captain Phillips – Tom Hanks, Amerikas nationalskatt – tvingas visserligen igenom någonting traumatiskt, men vems fel är det?
Greengrass vågar inte ens ställa den frågan.

”Captain Phillips”

Visa

Betyg: 2

Regi: Paul Greengrass

I rollerna: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Catherine Keener m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet