En scen ur filmen ”Kalushi”, som skildrar apartheidepoken i Sydafrika. Foto: Cinemafrica

Apartheid i fokus på filmfestivalen CinemAfrica

Uppdaterad
Publicerad

Samhörighet. Det är temat för årets upplaga av filmfestivalen CinemAfrica som startar ikväll med filmen ”Kalushi” som utspelar sig i 70-talets Sydafrika. Det är en biografisk film om frihetskämpen Solomon Mahlangu – en av tusentals unga sydafrikaner som avrättades av Apartheidsystemet

Trots sitt tunga ämne är ”Kalushi” en kärlekshistoria, förklarar den långfilmsdebuterande regissören Mandlakayise Dube.

– Den handlar om kärleken till människor i ens närhet. Folk som kämpade för Sydafrika älskar sitt land. Solomon Mahlangu gav till och med sitt liv för den kampen, säger regissören till Kulturnyheterna.

Skildrar apartheid

Filmen tar avstamp i Soweto-upproret 1976. En händelse som symboliserar den långa och blodiga kampen mot rasåtskillnad i landet. Apartheid avskaffades på 1990-talet, men missnöjet med styret är stort. Och de förtryckande strukturerna finns kvar än idag, menar ”Kalushis” huvudrollsinnehavare Thabo Rametsi. 

– Man säger att apartheid är över, och det stämmer på många sätt. Men det lever också kvar 

i systemet och i strukturerna, säger Thabo Rametsi, tidigare har synts i tv-serier som ”Homeland”.

– Den här filmen är lika relevant nu som för 30 – 40 år sen. Ungdomar skanderar fortfarande Mahlangus namn när de demonstrerar för rätt till utbildning. Ämnet är också väldigt aktuellt med tanke på de exkluderande tendenserna i USA och Europa just nu. Ett kärleksbudskap kan alla ta till sig och filmen visar just det.

Sin egna version

Det är första gången sydafrikaner själva berättar om apartheid-tiden, understryker Thabo Rametsi.  

– Tidigare filmer har gjorts av britter och amerikaner, säger Rametsi. 

– Här får vi visa vilka vi egentligen är, och visa att händelserna inte är större än människorna. Man möter vanliga sydafrikaner och får en rättvis bild av landet. 

Sydafrika är med sina elva filmer på festivalen väldigt välrepresenterat på årets upplaga av CinemAfrica. En upplaga som i år visar rekordmånga titlar med 60 filmer på programmet. De flesta från Afrika, men också från den afrikanska diasporan.

Mordet på Martin Luther King

Bland årets höjdpunkter kan också Raoul Pecks Oscarsnominerade och snart bioaktuella dokumentärfilm ”I am not your negro” nämnas. En film som har Sverigepremiär på just CinemAfrica filmfestival.

Den är baserad på James Baldwins 30-sidiga och ofärdiga manus om Medgar Evers, Martin Luther King och Malcolm X. Tre frontfigurer i den amerikanska medborgarrättsrörelsen som alla mördades innan de fyllt 40.

James Baldwin dog 1979 och var författare, essäist och en av 1900-talets viktigaste intellektuella. ”I am not you negro” är en berättelse om drömmarnas och mardrömmarnas Amerika, om det strukturella förtrycket och diskrimineringen av de svarta medborgarna, och en vit majoritet som väljer att blunda för verkligheten.

Cinemafricas programchef Dina Afkhampour menar att festivalen – som anordnas för 19:e gången i ordningen i år – både har växt i status samtidigt som intresset för afrikanska röster har ökat under årens lopp.

– Med Trump som president har vi fått en värld som är raka motsatsen till de värderingar vi står för. Men med kulturens hjälp kan vi ta vid där politiken sviker. Att se bredd och mångfald kan fungera som ett botemedel mot vissa samhällsproblem, som vi inte tror oss kunna råda bot på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.