”Cirkeln”-teasern är släppt

Uppdaterad
Publicerad

Första teaser-trailern för svenska filmen ”Cirkeln” har släppts på webben, 29 sekunder lång.

”Magi, det finns magi.”

Är de enda ord som viskas.

Till ljudet av vinden som viner i mörkret.

”Efter den bästsäljande boken” lyder förtexten som flimrar växlande mellan att vara ålderdomliga magiska tecken och vanliga bokstäver.

En skogsdunge i månsken.

Någonting lyser längst in i det vinterdimmiga mörkret.

Pampig bombastisk musik och snövintriga bilder inleder.

Länge emotsedda teaser-trailern bådar gott,  när det gäller filmatiseringen av ”Cirkeln”, berättelsen om en grupp gymnasister med vanlig tonårsangst och ovanliga häxkrafter i vardaglig svensk bruksmiljö, berättad med självklar integrerad hbtq-öppenhet.

Kvinnor promenerar med ödesmättade steg på snöklädd plan tillsammans. Utzoomning över ett stup, en kvinna står vid kanten, vinden viner, igen. Ett allvarlig kvinnoansikte. Sen snabba klipp: något i förgrunden dallrar, skakar intensivt på ett läskigt sätt, och i fonden: ett allvarligt kvinnoansikte med  koncentrerad blick. Kvinnor står tillsammans i grupp, snön ryker, skuggorna flimmrar och osen osar, musiken är illavarslande, musiken dunkar taktfast, någon springer i vintrig björkskog, som Zlatan i volvoreklamen fast läskigare, bild på en tillsynes besatt unga kvinna som tittar med ögonen bakåt i huvudet och en spegelskärva som skakar och eldklot som exploderar och en kvinna som inte rör sig i rummet enligt naturens lagar utan svävar i taket, dunkar i taket, på ett övernaturligt sätt. Accelererande trumslag, och skräckstråkar, och svart.

Sen, under det svarta, aningen Hungerspels-flörtiga ensamma tre toner. Mycket vackra: och textskylten avslutar: ”Cirkeln.”

Hundratusentals läsare

Som hundratusentals läsare av Engelforstrilogin i dess litterära form känner till, utspelar sig berättelsen i den påhittade men så typiska svenska bruksorten Engelfors, den som ska vara omgiven av skogar där människor ofta går vilse och försvinner...

Höstterminen har just börjat när en elev hittas död på en av gymnasieskolans toaletter. Alla förmodar att det var ett självmord. Alla utom de som vet sanningen.

Vackert ljudarbete

Teasern ger intryck av ett gediget och vackert ljudarbete som är omedelbart spänningsskapande och suggestivt. Och den ger i övrigt ett lovande intryck, vilket just är vitsen med en teaser. Inte minst lyfter de visuellt frestande specialeffekterna resultatet som håller internationell klass.

Och inte sedan Ingmar Bergmans tid eller för den delen, sedan Cirkeln-regissören Levan Akins förra film från 2011. ”Katinkas kalas”,  har väl så många kvinnor i bärande roller synts till på en svensk filmduk under loppet av 29 sekunder.

Förhoppningsvis är det här början på ett nytt och eget kapitel i svensk filmhistoria, om inte annat, i värsta fall,  är teasern helt okej.

/Isabelle Espinoza, filmkritiker

Filmen Cirkeln har premiär den 18 februari 2015.

Svenska fantasyromanen Cirkeln är första delen i Engelsforstrilogin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Boken filmatiseras av regissören Levan Akin. Filmen Cirkeln är produktionsbolaget RMV-films första filmprojekt. RMV drivs av far och son, Benny Andersson och Ludvig Andersson.

I romanserien Engelsforstrilogin ingår Cirkeln, Eld och Nyckeln. Nyckeln kom ut hösten 2013. Våren 2013 utkom även seriealbumet Berättelser från Engelsfors som är ett slags del 2,5 i trilogin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer