The rain är Netflix första skandinaviska originalserie. Foto: Per Arnesen

Danska Netflixserien The Rain utforskar katastrofen

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 maj är det premiär för strömningsjätten Netflix första skandinaviska originalserie. Danska The Rain är en dystopisk scifi-berättelse om ett gäng ungdomar som försöker överleva i ett öde och virushärjat Skandinavien efter katastrofen. I huvudrollen ser vi svenska Alba August.

​Sex år efter att ett dödligt regn har fallit över Danmark kliver två tonåringar upp ur en bunker och möter en värld där civilisationen har kollapsat.

De få som överlevt kämpar nu om den lilla mat som finns kvar. Och som i de flesta postapokalyptiska filmskildringar är kanske andra människor ett större hot än viruset.

– Människorna som finns i serien är farliga. Så gruppen vi följer är på jakt efter människoliv där det finns hopp. Deras drivkraft är att hitta ett samhälle, säger Alba August som spelar huvudrollen Simone.

”Skulle inte överleva utan varandra”

The Rain kommer samtidigt som en rad andra undergångsskildringar: I Innan vintern kommer av Stefan Jarl pågår en våldsam statskupp, I Jimmie av Jesper Ganslandt tvingas en grupp människor på flykt när Sverige förvandlas till en krigszon.

Någonting lockar filmskapare att stirra in i avgrunden. Kanske beror det delvis på att det finns något befriande i att fantisera om en tillvaro utan smarta telefoner, jobb och gamla relationer.

– Alla våra karaktärer vill gärna komma bort från sitt förflutna. Något vi har pratat mycket om är att det nya samhället är en chans för karaktärerna att starta på nytt och bli någon annan, säger ​Mikkel Boe Følsgaard, som spelar soldaten Martin.

– De har förlorat allt och har bara varandra, det tycker jag är fint. Idag är vi dåliga på att använda oss av varandra, men här ser vi en grupp som inte skulle överleva annars, säger Alba August.

Spelar en ung Astrid Lindgren

Alba August hyllades tidigare i år som Shooting Star på filmfestivalen i Berlin för sin roll som Astrid Lindgren i den kommande filmen Unga Astrid.

Med en tv-serie och en långfilm ser 2018 ut att kunna bli hennes genombrottsår.

– Jag har två jättestora projekt som kommer ut som jag är väldigt stolt över. Det är crazy. Men det känns jättejättebra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.