Filmteamet bakom ”Jätten”. Foto: TT

De blev årets vinnare

Uppdaterad
Publicerad

”Hundraettåringen som smet från notan och försvann” hade flest nomineringar, men det var ”Jätten”, ”Yarden” och ”Min faster i Sarajevo” som vann flera tunga priser. ”Jätten” blev Årets bästa film.

Med tre guldbaggar i hamn, för Bästa manus, Bästa mask/smink och Bästa film blev Jätten en av kvällens stora vinnare. Historien om den autistiske Rikard som vill få kontakt med sin mamma som tar hjälp av boule och en gigantisk jätte vann Guldbaggejuryns hjärta. En blandning av saga och realism som redan innan var förhandstippad favorit.

– Det var några personer i ett rum som kastade tärning och det föll i vår favör, säger Johannes Nyholm. Vi hade flyt den här gången och det väger väldigt lätt över på någon annan, säger Johannes Nyholm i Kulturnyheternas sändning efteråt.

Uppe på scenen när hela filmteamet gick upp för att ta emot priset talade producenten Maria Dahlin för allas räkning.

– Vi har mött många hinder, precis huvudkaraktären Rikard gör i filmen. Men precis som Rikard har det inte stoppat oss. Tillsammans har vi gått vår egen väg. Tillsammans har vi berättat den historia som vi vill veta. Tillsammans har vi gjort allt och lite till för att Rikard skulle få kliva ut på bioduken och in i människors hjärta.

Förvånad Årets debutant

Ahang Bashi var nominerad i kategorin Bästa film, men där blev det inte något pris. Däremot prisades hon som Årets nykomling och fick ta emot priset av fjolårets vinnare Bianca Kronlöf.

– Jag hörde mitt namn så jag bara kutade. Jag skakar i hela kroppen. Tack så jättemycket om det här. Jag var helt inställd på att eventuellt gå upp och prata om ”Skörheten”, sa Ahang Bashi och riktade ett tack till sina föräldrar.

– Det här är bara början. Jag är precis börja göra min första fiktionsfilm, så vi ses här om några år igen, avslutade Ahang Bashi.

Hedersbaggen gick till en gammal trotjänare i filmvärlden. Katinka Faragó som medverkat i skapandet av över hundra filmer fick årets pris. Hennes tacktal, fyllt med anekdoter från livet bakom kameran, lockade många skratt och applåder.

– Kontentan av det jag säger är att ingen gör en film ensam. Alla behövs, säger Katinka Faragó.

Film om resa till Sarajevo prisades

En annan film som prisades flerfaldigt var Goran Kapotanovics film ”Min faster i Sarajevo” som vann för Bästa regi och Bästa kvinnliga biroll gick till Sadzida Setic. Dokumentären ”Martha & Niki”, dramat ”Yarden” och kostymdramat ”Den allvarsamma leken” två priser vardera.

Bästa kvinnliga huvudroll gick till Maria Sundbom som spelar den psykiskt sjuka mamman i Suzanne Ostens film ”Flickan, mamman och demonerna”. Hon passade på att tacka sin dotter uppifrån scenen som hon spelade mot i filmen.

–Jag känner mig stolt och tacksam över att ha tilldelats denna fina utmärkelse. Detta pris delar jag med min dotter, Esther Quigley. Det var för oss båda ett oförglömligt äventyr och Esther min älskade, modiga dotter. Du är bäst, sa Maria Sundbom från scenen.

– Jag delar även priset med Suzanne Osten som under hela sitt unika konstnärskap ägnat sig åt det viktigaste av alla samhälleliga perspektiv –barnens.

Historisk kväll

Förra året var det första gången som en kvinnlig fotograf nominerades till Bästa foto, men den gången blev det inget pris för Linda Wassberg för hennes arbete i ”Det vita folket”. Men nu, ett år senare, blev det för första gången en kvinna som prisades för Bästa foto. Ita Zbroniec-Zajt var till och med tvåfaldigt vinnare, både för ”Min faster i Sarajevo” och ”Yarden” som hon vann för.

När hon gick upp för att ta emot priset fick hon en stående ovation.

– När jag flyttade till Sverige för några år sedan fick jag höra att det var kallt och mörkt – på alla nivåer. Men det är inte sant och jag blev varmt välkommen och jag vill tacka, sa Ita Zbroniec-Zajt.

Sammanlagt delades det ut 19 priser. Peter Modestij vann en Guldbagge för Bästa kortfilm och Gullspiran gick till Petter Lennstrand för hans arbete med Upp i det blå. Inga riktiga vinnarrekord, med med en jämn spridning bland filmutbudet 2016.

Årets vinnare:

Visa

Gullspira

Petter Lennstrand – Upp i det blå

Bästa kortfilm

Peter Modestij – 6A

Bästa manuskript

Johannes Nyholm – Jätten

Bästa manliga biroll

Michael Nyqvist – Den allvarsamma leken

Bästa kostym

Kicki Ilander –  Den allvarsamma leken

Bästa visuella effekter

Fredrik Nord –  Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Bästa kvinnliga biroll

Sadzida Setic – Min faster i Sarajevo

Årets nykomling

Ahang Bashi – Skörheten

Bästa ljud/ljuddesign

Patrik Strömdahl – Yarden

Bästa klipp

Tora Mkandawire Mårtens & Therese Elfström – Martha & Niki

Bästa dokumentärfilm

Tora Mkandawire Mårtens – Martha & Niki

Bästa scenografi

Liv Ask & Bengt Fröderberg – Flykten till framtiden

Bästa originalmusik

Jan Sandström – Sophelikoptern

Bästa mask/smink

Eva von Bahr, Pia Aleborg & Love Larson – Jätten

Bästa utländska film

Sauls son

Bästa foto

Ita Zbroniec-Zajt – Yarden

Hedersbagge

Katinka Faragó

Bästa regi

Goran Kapotanovic

Bästa manliga huvudroll

Anders Mossling

Bästa kvinnliga huvudroll

Maria Sundbom

Biopublikens pris

Hundraettåringen som smet från notan och försvann

Bästa film

Jätten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Guldbaggen 2017

Mer i ämnet