Regissören Jim Chuchu och producenten George Chachara ligger bakom den nya filmen. Foto: SVT

De som förföljs på grund av kärleken

Uppdaterad
Publicerad

På lördag har den kritikerrosade kenyanska filmen ”The Stories of Our Lives” premiär i Sverige. Filmen är baserad på ett 100-tal hbtq-personers historier som producenten George Chachara och regissören Jim Chuchu har samlat in runt om i Kenya, historier som tidigare inte har visats på film.

I Kenya är det olagligt att, som det heter ”praktisera homosexualitet”. När man som regissören Jim Chuchu och producenten George Chachara bestämmer sig för att göra filmer av berättelser från ett hundratal hbtq-personer runt om i Kenya så innebär det en risk, och att trotsa staten.

– Vi kände ständigt en rädsla, och efter att filmen uppmärksammades på Torontofestivalen blev George till och med gripen på gatan i Nairobi för att ha filmat olagligt, säger Jim Chuchu.

– Men under projektet tänkte vi inte så mycket på det, vi tar det när vi är klara, för låter man rädslan ta tag i en så är risken att man censurerar sig själv i förtid, risken är att det inte blir någon film, säger George Chachara

Rädsla för repressalier

Det skulle egentligen ha blivit enskilda kortfilmer för homo- och queerpubliken, med visningar enbart bland de egna i hbtq-gruppen i Kenya. Verkligheten ville annorlunda. Efter att en bekant som var engagerad i Torontos filmfestival sett en del av råmaterialet till en av kortfilmerna kontaktade han sina kollegor, och då sattes filmerna ihop till en timslång spelfilm som innehåller förbjuden kärlek, undertryckt längtan och rädsla för repressalier, både från omgivningen och statens representanter.

De filmade med en vanlig digitalkamera, budgeten var låg och på grund av det olagliga i själva begreppet homosexualitet tvingades de hålla en låg profil, men de behövde aldrig ljuga om vad de höll på med.

– Vi sa att det var en gayfilm vi höll på med, men ingen hade väl kommit på tanken att det skulle kunna vara något annat än en anti-gayfilm, det är ju det normala, säger Jim Chuchu och skrattar. Till och med en av skådespelarna trodde att hen var med i en film som var kritisk mot homosexuella och hen stod fast vid det även efter att ha sett slutresultatet.

Filmen ignoreras

Både Jim och George kan röra sig fritt på Nairobis gator, utan att behöva oroa sig för repressalier. För trots att den har blivit en kritikersuccé och visats på drygt femtio filmfestivaler sedan premiären för ett år sedan så har filmen ännu inte visats än i Kenya, och då utgör de inget hot. De säger att deras film har en tillvaro i exil.

– Vi ignoreras av presidenten, vi är inte farliga för honom, säger George Chachara

Om några dagar kommer de att släppa en än så länge hemlig fortsättning av projektet, som gör att de kanske måste se över säkerheten, den här gången ska lanseringen nämligen ske i Kenya.

Filmen the Stories of Our Lives visas på lördag på Delight Studios i Stockholm, samtidigt arrangeras en workshop.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer