Cannes 2014: Det ligger en skugga över Croisetten

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll drar filmfestivalen i Cannes igång. En festival som inleds mot bakgrunden av Malik Bendjellouls död. Det skriver Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

En fin människa och begåvad filmmakare har dött i alldeles för unga år. Det är naturligtvis oerhört tragiskt, och påverkar stämningen bland oss svenskar här nere. Även de stora internationella branschtidningarna skriver om Maliks bortgång.

Svenska filminstitutet har samtidigt ordnat en visning av ”Searching for Sugar Man” på filmfestivalen för att hedra Malik Bendjelloul.

Filmfestivalen i Cannes 2014

Malik Bendjellouls död har också kommenterats av ett av festivalens affischnamn Nicole Kidman, som gör titelrollen i öppningsfilmen ”Grace of Monaco”.

– Det är otroligt sorgligt, sade hon i samband med en presskonferens inför visningen av filmen.

”Vykort från dåtiden”

”Grace of Monaco” är ett vykort från dåtiden om skådespelerskan Grace Kelly som mötte sin drömprins just här i Cannes. Det är en vacker sak som vill göra upp med sagan om Grace Kelly, som bjuder på en del spännande historiska perspektiv – Frankrike var på 1960-talet på väg att invadera Monaco – men till slut ändå fastnar i nästan provocerande sentimentaliteter.

Premiären var initialt planerad till förra hösten men den har skjutits upp några gånger på grund av en kulturkrock mellan den amerikanska producenten/distributören Harvey Weinstein och den franske regissören Olivier Dahan.

Weinstein, som i branschen går under öknamnet Harvey Scissorhands, klippte om Dahans film för att göra den mer publik, vilket fick den senare att gå i taket och kalla Weinsteins version ”a pile of shit”.

Segrande regissör

Men det lär ha varit regissören som till slut gick segrande ur striden eftersom filmen låg under fransk jurisdiktion, där regissören till skillnad från i USA har sista ordet.

Nå. Den här gräddiga invigningsfilmen i all ära, men dess första uppgift är att locka Hollywood-adeln till filmpalatset, efter den tar de lite mer fiberrika filmerna över.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmfestivalen i Cannes 2014

Mer i ämnet