Bild ur filmen ”Din barndom ska aldrig dö”. Foto: Anders Berggren

”Din barndom ska aldrig dö” får vår egna bagge

Uppdaterad
Publicerad

Över 600 personer röstade på sin favorit bland det gångna filmårets nykomlingar.

En riktig svensk indiefilm. Så skulle man kunna beskriva årets vinnare av Kulturnyheternas egen bagge – dramafilmen ”Din barndom ska aldrig dö”.

Det började som ett examensprojekt men växte och blev en långfilm, producerad och marknadsförd helt utan traditionell distribution.

– Gud vad roligt, vad glad jag blir! Det är jättekul att så många röstade, sade en lätt chockad Marcus Carlsson när Kulturnyheterna ringde upp för att gratulera till utmärkelsen.

”Betyder jättemycket”

Marcus Carlsson är regissör och har även skrivit manus till filmen. Han berättar att han sett de båda andra nominerade filmerna, ”Ömheten” och ”Second Class”, och inte vågat tro att hans eget bidrag skulle stå sig i den hårda konkurrensen.

– Den här utmärkelsen betyder jättemycket, såklart, berättar han. Det här är en film som är gjord helt utanför systemet och som därför inte så många har sett. Den har ju varken gått på SF:s biografter eller på tv.

”Lysande framtid framför sig”

”Din barndom ska aldrig dö” är ett relationsdrama som följer en grupp människor vars liv på olika sätt är sammankopplade.

Kändast på rollistan är Adam Lundgren, som tidigare bland annat setts i ”Känn ingen sorg” och ”Torka aldrig tårar utan handskar.

Filmen nominerades av filmkritikern Emma Gray Munthe. I motiveringen skrev hon att ”Din barndom ska aldrig dö” var ”helt klart den film som berörde mig mest av förra årets svenska filmer. Carlsson har flera gånger visat att han är en regissör som har mycket fin hand med sina skådespelare, och han har förhoppningsvis en lysande framtid framför sig.”

Marcus Carlsson är också aktuell med kortfilmerna ”Dirtbags”, nominerad till Startsladden, samt som skådespelare i ”Piccadilly Circus in not in Kumla” på Göteborgs filmfestival.

Se en intervju med filmens producent Lovisa Charlier i Kulturnyheternas sändning i kväll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.