Delstatskongressen i Georiga fattade tidigare i år beslut om att begränsa vissa rättigheter för homosexuella. Foto: TT Bild.

Disney hotar med Georgia-bojkott

Uppdaterad
Publicerad

Cheferna på bolagen Disney och Marvel tänker avbryta sina projekt i Georgia, om den amerikanska delstatens guvernör undertecknar en ny lag som, av kritikerna, beskrivs som diskriminerande mot sexuella minoriteter.

Lagen, som delstatens senatorer beslutade om för en vecka sedan, innebär att företag som drivs med religiösa förtecken ges rätten att säga upp personal eller vägra erbjuda sina tjänster eller varor till HBTQ-personer. Det rapporterar Contact Music.

Georgias guvernör Nathan Deal har nu lagen på sitt bord. Om han undertecknar den så har bland annat alltså de stora bolagen Marvel och Disney uttryckt hot (eller löften) om en bojkott.

I ett uttalande till tidningen Variety säger en talesperson för Disney att ”Disney och Marvel är inkluderande företag, och även om vi haft fantastiska erfarenheter av att filma i Georgia så planerar vi att filma någon annanstans om en lag som tillåter diskriminering undertecknas”.

Contact Music uppger att just Georgia annars gjort sig populärt som inspelningsplats för filmer. Detta på grund av att delstaten medger möjligheter till olika former av skatteavdrag vid filminspelningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer