Alice Babs, fotograferad år 1965. Foto: Jan Collsiöö/TT BildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Alice Babs talar ut i dokumentär

Uppdaterad
Publicerad

”Alice Babs ville träffa en journalist”, säger dokumentärfilmaren Anna-Lena Lodenius som har gjort filmen.

På torsdagskvällen sänds en kontroversiell dokumentär i SVT. Den handlar om den folkkära sångerskan Alice Babs. Hon är nu 90 år gammal och har enligt filmen hamnat under en förvaltare som har i stort sett total kontroll över alla delar i hennes liv.

Alice Babs får, enligt dokumentären, inte längre träffa sina vänner eller gå i kyrkan eller på konserter. Själv kallar hon sig för levande begravd.

Dottern kritisk mot filmen

Men dokumentären ”Alice Babs förlorade rättigheter” har redan på förhand fått stark kritik av bland annat hennes dotter Titti Sjöblom.

”Det borde inte vara möjligt att göra ett program baserat på spekulationer”, säger hon till tidningen Expressen. I skrivande stund har dottern dock inte sett filmen själv.

– Alice Babs var väldigt missnöjd med sin situation, att de begränsade henne, stängde av telefonnumret och höll på. Hon ville träffa en journalist, svarar Anna-Lena Lodenius som gjort dokumentären.

– Jag åkte dit och träffade henne. Hon ville att vi skulle göra något för att andra inte skulle råka ut för samma sak, fortsätter hon.

”Jag har en ganska god bild”

Alice Babs dotter Titti Sjöblom menar att ni inte har tillgång till alla dokument som ni skulle krävas för att få en korrekt, samlad bild. Hur ser du på det?

– Jag tror att jag har en ganska god bild av Alice Babs, vilka diagnoser hon har och hur sjuk hon är. Men poängen är att man inte förlorar alla sina rättigheter även om man har en demensdiagnos, även om man är gammal och sjuk, säger Anna-Lena Lodenius.

För den som vill bilda sig en egen uppfattning, visas filmen om Alice Babs ikväll klockan 20.00 i SVT2.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Alice Babs-dokumentär

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter
Alice Babs, fotograferad år 1965. Foto: Jan Collsiöö/TT Bild
Dokumentärfilmaren Anna-Lena Lodenius. Foto: Jessica Gow/TT Bild