Kristina Lindström och Maud Nycander. Foto: Scanpix

”Palme”-skaparna gör varsin Astrid Lindgren-film

Publicerad

Succéduon Maud Nycander och Kristina Lindström ska porträttera Astrid Lindgren. Men den här gången jobbar de med varsin dokumentär – oberoende av varandra.

I går kunde Kulturnyheterna berätta att en ny spelfilm om Astrid Lindgren planeras av danska filmskapare. Samtidigt pågår arbetet med två svenska dokumentärer om författaren.

Kristina Lindström och Maud Nycander står bakom ”Palme”, en av förra årets mest uppmärksammade dokumentärer. Att de nu har varsin film på gång om samma person är en ren slump, enligt SVT Dokumentärs programchef Ingemar Persson:

– I höstas blev det bestämt att Kristina Lindström skulle jobba hos oss. Jag har länge haft Astrid Lindgren på min idélista för dokumentärer, och frågade helt enkelt om Kristina ville göra det. Samtidigt fick Maud Nycander en förfrågan från Filmlance, utan att vi visste om det. För en gångs skull är det alltså inte filmskaparna själva som har kommit med idéerna.

Samarbete kan bli aktuellt
SVT var en av producenterna bakom ”Palme”. Och programchefen Ingemar Persson skulle gärna se filmarduons succé upprepas.

– Vi för samtal med Filmlance om att slå ihop projekten. Vi får se vad som händer, säger han.

Kristina Lindström bekräftar att ett samarbete diskuteras, men vill inte kommentera det innan något har bestämts. Kulturnyheterna har även försökt nå Maud Nycander under dagen utan framgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer