Visa alla (2)
Visa alla (2)

Domstol stoppar nidfilm på Youtube

Uppdaterad
Publicerad

En amerikansk domstol beordrar nu Google att plocka bort nidfilmen om profeten Muhammed från Youtube, rapporterar Reuters.

Det 13 minuter långa kontroversiella filmklippet ”Muslimernas oskuld” producerades i USA och presenterades som trailer inför en långfilm. Det utlöste en våg av upprörda protester i ett dussintal huvudsakligen muslimska länder under hösten 2012.

En av skådespelarna, Cindy Lee Garcia, har tidigare vänt sig till en amerikansk domstol för att klippet skulle tas på från Youtube som ägs av Google, men fick då avslag. En appellationsdomstol ger nu henne rätt. Rätten var dock inte enig i sin dom.

Inte med i manuset

Garcia hävdar att hon inte kände till att filmen skulle håna profeten Muhammed.

Hon uppger vidare att manuset till filmen inte innehöll några referenser till vare sig muslimer eller Muhammed, utan att filmmakarna helt enkelt dubbade hennes scener efter det att filmningen var klar. Det rapporterar Huffington Post.

Google håller inte med

I ett uttalande förklarade Google att bolaget inte håller med om utslaget och att det kommer att kämpa vidare.

”Muslimernas oskuld”, som bland annat porträtterar Muhammed som en förespråkare av pedofili, har väckt starka reaktioner i delar av arabvärlden. Under 2012 riktades vreden mot bland annat  USA:s konsulat i Benghazi och den amerikanska ambassaden i Kairo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protester mot anti-islamfilm

Mer i ämnet
Nidfilmen om profeten Muhammed har väckt starka känslor runt om i världen, som här i Bangladesh 2012. Foto: TT Bild/AP.