Foto: SF

”Dopad föreläsning från BRÅ”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Viita är inte helt övertygad av ”Snabba cash II”

Det går åt helvete redan från början. Langaren Jorge (Varela) har smugglat kokain i badankor för att göra en stor deal med högsta Jugoslavbossen Radovan, en snubbe lika ondskefull som skurkarna var i filmer på 80-talet.

Svennen JW (Kinnaman) har suttit inne sedan förra filmen och filat på en idé för att komma på fötter igen (något med internet och pengar, det är oklart).
Mahmoud (Fares) jobbar långt ner i näringskedjan hos juggarna och efter att han tappat bort två traffickade prostituerade måste han få tag på 300 000 innan helgen är slut om han vill behålla huvudet. Han försöker lösa det genom att stjäla pengar på sin systers bröllop.

Allt skiter sig förstås. Snuten dyker upp, kokset försvinner och allt blir en jobbig röra av vapen, tatueringar och snubbar som skriker ”horunge”. JW blir blåst av sin kotlettkammade kompis Nippe som säljer hans idé till en riskkapitalist. Ärke-bratten bjuder även på citat som ”det du vill ha kan du aldrig få: klass sitter i ögonen.”.
Bitter bestämmer sig JW för att rymma från Norrtäljeanstalten och bli äkta gangsta tillsammans med sin gamle kumpan Mrado.

Det är tight, mörkt och hårt berättat. Men sensmoralen om att jakten på pengar leder till destruktivitet och död är så enkelbottnad att ”Snabba Cash II” ibland liknar en humorsketch. En väska med pengar går som en vandringspokal mellan filmens karaktärer varefter de en och en stryker med i blodiga uppgörelser. Kriminalitet lönar sig inte. Well, åtminstone inte om man dealar med kokain och trafficking. Ekonomisk brottslighet: det är där de riktiga pengarna finns, kids.

Jag vet inte riktigt vems fel det är. Om Jens Lapidus förlaga ”Aldrig fucka upp” – som av naturliga skäl inte fick ära filmen med sin titel – var en för svag berättelse, eller om Babak Najafis (som gjort den fantastiskt bra filmen ”Sebbe” – se den!)  ambition att göra en icke-romantisk film om kriminalitet trampade över hela historien.

Jag bryr mig egentligen inte, och enligt den filosofiska regel som säger att en kritiker bör skilja konstverket från konstnären behöver jag inte göra det heller. Men det är trist att uppföljaren till den enda svenska deckarfilm som jag gillat de senaste 26 åren inte blev en svensk ”Pusher 2” utan en dopad föreläsning från brottsförebyggande rådet.

Betyg: 2

Regi: Babak Najafi

Skådespelare: Joel Kinnaman, Fares Fares,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet