Foto: SF

”Dopad föreläsning från BRÅ”

Uppdaterad
Publicerad

Kristoffer Viita är inte helt övertygad av ”Snabba cash II”

Det går åt helvete redan från början. LangarenJorge (Varela) har smugglat kokain i badankor för att göra en stor deal medhögsta Jugoslavbossen Radovan, en snubbe lika ondskefull som skurkarna var ifilmer på 80-talet.

Svennen JW (Kinnaman) har suttit inne sedanförra filmen och filat på en idé för att komma på fötter igen (något medinternet och pengar, det är oklart).

Filmrecensioner

Mahmoud (Fares) jobbar långt ner inäringskedjan hos juggarna och efter att han tappat bort två traffickadeprostituerade måste han få tag på 300 000 innan helgen är slut om han villbehålla huvudet. Han försöker lösa det genom att stjäla pengar på sin systersbröllop.

Allt skiter sig förstås. Snuten dyker upp,kokset försvinner och allt blir en jobbig röra av vapen, tatueringar ochsnubbar som skriker ”horunge”. JW blir blåst av sin kotlettkammade kompis Nippesom säljer hans idé till en riskkapitalist. Ärke-bratten bjuder även på citatsom ”det du vill ha kan du aldrig få: klass sitter i ögonen.”.

Bitter bestämmer sig JW för att rymma frånNorrtäljeanstalten och bli äkta gangstatillsammans med sin gamle kumpan Mrado.

Det är tight, mörkt och hårt berättat. Men sensmoralenom att jakten på pengar leder till destruktivitet och död är såenkelbottnad att ”Snabba Cash II” ibland liknar en humorsketch. En väska medpengar går som en vandringspokal mellan filmens karaktärer varefter de en ochen stryker med i blodiga uppgörelser. Kriminalitet lönar sig inte. Well,åtminstone inte om man dealar med kokain och trafficking. Ekonomisk brottslighet: det är där de riktiga pengarna finns, kids.

Jag vet inte riktigt vems fel det är. Om JensLapidus förlaga ”Aldrig fucka upp” – som av naturliga skäl inte fick ära filmenmed sin titel – var en för svag berättelse, eller om Babak Najafis (som gjort den fantastiskt bra filmen ”Sebbe” – se den!)  ambition attgöra en icke-romantisk film om kriminalitet trampade över hela historien.

Jag bryr mig egentligen inte, och enligt denfilosofiska regel som säger att en kritiker bör skilja konstverket frånkonstnären behöver jag inte göra det heller. Men det är trist att uppföljarentill den enda svenska deckarfilm som jag gillat de senaste 26 åren inte blev ensvensk ”Pusher 2” utan en dopad föreläsning från brottsförebyggande rådet.

Snabba Cash II

Betyg: 2

Regi: Babak Najafi

Skådespelare: Joel Kinnaman, Fares Fares,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet