Foto: Scanbox entertainment

”En akademisk form av underhållning”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Sahlin är försiktigt positiv till Måns Månssons stilexperiment ”Hassel – Privatspanarna”

Saggig, sliten och lätt patetisk. RegissörenMåns Månsson ger oss en diagnos på kommissarie Roland Hassel redan iinledningen när han låter honom ringa in till ”Ring P1”, rättshaveristernasMecka i etern. Hassel är pensionerad, sorglig och sorgsen, besatt av det ickeuppklarade Palme-mordet. Klagar hos Täppas över att belöningen trots 26 årsinflation fortfarande bara är på 50 miljoner.

Hassel har inte mycket till liv, verkar inteha något socialt umgänge att tala om och den tid han inte hasar omkring i sinlilla förortslägenhet tillbringar han med ett gäng andra inbilska privatspanaresom när en infantil tro att de ska kunna lösa mordet på statsministern på egenhand. En stor del av filmen ägnas en påfrestande tafflig och tragikomiskrekonstruktion på plats på Sveavägen.

Filmrecensioner

Mer är det inte. Det räcker ganska långt.

Den djupt egensinnige Månsson som följdeAnders Björck i hälarna i torrt humoristiska ”H:r Landshövding” tar här äran avden gamle kommissarien som jagade bus i TV-rutan när Mikael ”Gunvald”Persbrandt fortfarande var förortshuligan.

Hassel var först in, han är också först ut.Gruvligt och slutgiltigt avpoletterad i denna film. Skådespelaren Lars-ErikBerenett som ÄR Hassel, som varit det sedan 1986, visste nog inte vad han gavsig in på. Författaren Olov Svedelid, som en gång skapade karaktären Hassel, roterar garanterat på högvarv i sin grav.

Som icke närmast sörjande, och tacksammottagare av egenartade filmprojekt, kan man gotta sig lite metakritiskt åt degalet fula bilderna av usel VHS-kvalitet, den avväpnande bilden av svenskbrottsfascination och det hobbyskådespelande justitierådet Göran Lambertz(absurt att han fick kritik för denna cameoinsats, det är uppenbarligenjaktsäsong på honom nu) men det är i ärlighetens namn mest en akademisk form avunderhållning.

Måns Månsson sa på Svenska filminstitutetsårliga samling för kommande höstfilm att han med ”Hassel – privatspanarna” harkidnappat en känd svensk polisserie, bara för att dekonstruera och lägga nedden (något av en kulturell hjälteinsats) och uppmanade sina närvaranderegikollegor att göra detsamma med någon annan populär filmpolis.

Bäva månde Beck.

Hassel – Privatspanarna

Betyg: 3

Regi: Måns Månsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filmrecensioner

Mer i ämnet