Han gör film om den svenska ensamheten

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska samhällsmodellen bygger på en mardröm och orsakar ensamhet. Det hävdar dokumentärfilmaren Erik Gandini som utforskat den svenska livsstilen i filmen ”Den svenska kärleksteorin”. Filmen har premiär den 8:e januari.

I dokumentärfilmen ”Den svenska kärleksteorin” utforskar den prisbelönte filmaren Erik Gandini den svenska individualismen.

– Sverige har en otroligt stark relation till idén om att vara en oberoende individ. Det här är otroligt viktigt i Sverige där man verkligen byggt upp ett välfärdssystem som gör det möjligt för var och en av oss att vara fria från varandra, säger Erik Gandini till SVT.

Baksidan av reformerna

Erik Gandini blev mycket uppmärksammad för filmen ”Videocracy” om Italiens förre premiärminister Silvio Berluconi. Den här gången vänder han blicken mot Sverige.

– Det är som att vi har byggt upp en samhällsmodell som bygger på en mardröm, och mardrömmen är att vi ska tvingas leva tillsammans under samma tak alldeles för nära inpå personer som vi inte trivs med, menar han.

– Det var en otroligt viktig vision på 70-talet när man genomdrev pensionsreformen och studielånet, när man gjorde oss till självständiga individer. Men det har en baksida och baksidan är ensamheten.

Äldre är ensammast

Enligt en ny rapport från Statistiska Centralbyrån uppskattas nära 300.000 svenskar vara socialt isolerade och ungefär 25 procent av Sveriges befolkning bor ensamma.

– Äldre kvinnor är ensammast, säger Göran Nordström på SCB. De har haft en livspartner som förmodligen har dött ifrån dem och lämnat dem kvar.

Ja, de som upplever störst ensamhet är äldre kvinnor över 85 år och även en hel del män mellan 45 och 55 år.

– Det kan ju handla om en familjesplittring eller att man har tappat en vänkrets. Och det kan vara svårt att skapa nya vän-kontakter när man kommit upp en bit i åldern, säger Göran Nordström

Om man bor ensam betyder det då att man också är ensam?

– Nej, att uppleva ensamhet är något helt annat än att bo ensam. Man kan bo ensam och ändå känna att man har vänner runt omkring sig och att man har ett bra liv och kan välja ensamhet. Det är det som är den goda välfärden.

Teori om själsvtändighet

Erik Gandini har själv levt i både sin mammas hemland Sverige och i sin pappas Italien och har kunnat jämföra de olika kulturerna under hela sitt liv.

Är det inte fint att då att kunna försörja sig själv och inte vara beroende av någon annan?

– Det är en fantastiskt premiss och filmen heter ”Den svenska kärleksteorin” just för att det finns en teori som säger att bara när vi är självständiga från varandra så kan äkta kärlek uppstå. Det är en bra premiss, men nu är det faktiskt så att vi inte kan blunda för en verklighet där vi i Sverige är mer isolerade än i många andra länder i världen.

Vad ska vi lära oss av din film?

– Jag hoppas att filmen väcker en diskussion om att relationer är viktiga för oss och att vi är beroende av andra människor och mår bra av det.

Ensamheten i siffror

  • Drygt 24 procent av befolkningen, 22 procent av männen och 25 procent av kvinnorna, är ensamboende
  • Nära fyra procent av befolkningen, motsvarande omkring 290.000 personer, uppskattas vara socialt isolerade. Det betyder att de bor ensamma och träffar nära anhöriga och andra släktingar, vänner och bekanta mer sällan än en gång i veckan.
  • I åldersgruppen 45-54 år är en större andel socialt isolerade bland männen än bland kvinnorna.
  • 17 procent av männen och 11 procent av kvinnorna har ingen nära vän, vilket blir vanligare med stigande ålder och mer tydligt för männen än för kvinnorna.
  • Det finns ett klart samband mellan hur ofta man umgås med vänner och i vilken utsträckning man uppger att man även har en nära vän.

Källa: Statistiska Centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.