Sveriges Oscarsbidrag 2016 är en av senare års mest framgångsrika svenska filmer med drygt 1,7 miljoner besök i Sverige och gör nu succé i USA. Foto: TT

USA-succé för ”En man som heter Ove”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Oscarsbidrag ”En man som heter Ove” gör succé på den amerikanska marknaden. Filmen har dragit in över 800.000 dollar i biljettintäkter sedan den hade premiär i USA för fyra veckor sedan.

I dag stod det klart att filmen är nominerad i kategorin Bästa komedi på European Film Awards och i helgen belönades filmen med Publikens pris på Mill Valley Film Festival i Kalifornien, enligt ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet.

Filmen är Sveriges Oscarsbidrag 2016 och en av de senare årens mest framgångsrika svenska filmer med drygt 1,7 miljoner besök i Sverige.

Har dragit in 800.000 dollar

I slutet av september gick filmen upp i USA i 40 städer. Den har redan spelat in över 800.000 dollar i biljettintäkter och tippas bli den mest sedda utomamerikanska filmen i USA 2016.

Den 24 januari 2017 meddelas vilka filmer som Oscarsjuryn tagit ut för tävlan till Bästa icke-engelskspråkiga film inför galan, som äger rum den 26 februari 2017.

Kan bli bästa europeiska komedi

”En man som heter Ove” har även chans att vinna priset som årets bästa europeiska komedi. Filmen är en av tre som nominerats inom kategorin inför European Film Academy Awards, som hålls i den polska staden Wroclaw den 10 december.

”En man som heter Ove” tävlar mot den tyska filmen ”Er ist wieder da” och franska ”La vache”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.