Skrattet för stormen. Foto: Edge Entertainment

”En natt i Havanna”

Publicerad

Syskonkärlek och förbjuden dito i tjusigt filmat tonårsdrama om flykt undan Havannas misär.

Havanna lyser i skitig misär. På gathörnen hänger prostituerade i klasar. I butikerna är allt slut. Folk bor trångt i uråldriga lägenheter, väggarna är mögliga och måste målas om.

Skoluniformen som tonåriga skönheten Lila har på sig är trasig i armhålan – men vem har nål och tråd? Det enda som verkar betyda något är relationer och personer, och med voice-over över bilder på deras vardag börjar Lila berätta om sin tvillingbror Elio – väldigt snygg han med.

Syskonen har varit oskiljaktiga sedan födseln. Vi ser dem i nuläget och noterar hur nära de står varandra. Elio beskyddar Lila, utan att ta i för hårt. Vi hör Lila berätta att inget skulle komma dem emellan, att hon aldrig skulle lämna Elio, och att hon aldrig skulle kunna tänkt sig att han skulle kunna lämna henne.

In i bilden kliver Raul. Han jobbar i ett restaurangkök tillsammans med Elio och mellan dem uppstår en kärlek som inte får leva ut. Raul är hetsig och nervös, han vill allt genast i ett Havanna där ingenting fungerar, och killarna planerar att fly ihop till Miami.

”En natt i Havanna” är väldigt spännande och därtill tjusigt filmad. Det är härligt att se tonårsfilmer som inte utspelar sig i pastellfärgade amerikanska high school-miljöer. Men det är deppigt också. Här bakar inte mammorna muffins – de tar hem torskar för att få ekonomin att gå runt medan pappan drar iväg till någon gränd och sätter på sin älskarinna.

Det är också en berättelse om förbjuden kärlek – den omöjliga mellan Raul och Elio – som inte har någon framtid eller någonstans att ta vägen. Utom till Miami. Vi får också se en ung man plocka tänderna ur en fisk för att sedan runka med den. Humor.

Mitt stora problem är att jag inte riktigt vet vems berättelse jag skall följa. I filmens öppning tror man att det är Lilas berättelse. Vid mitten är det säkert Elio som är huvudfigurer. Vi slutet förstår jag att detta egentligen är Rauls film. Med facit i hand skulle jag velat ha lite mer fördjupning i honom.

”En natt i Havanna” har samtidig bio och VOD/dvd-premiär 6 juni

”En natt i Havanna”

Visa

Betyg: 3

Regi: Lucy Mulloy

I rollerna: Dariel Arrechaga, Anailín de la Rúa de la Torre, Javier Núnez Florián m fl

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet