Fredrik Sahlin: ”För mig var han ändå alltid den där knäppa utomjordingen i 'Mork & Mindy'”

En större komiker än vad Hollywood tillät honom

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin tycker att Robin Williams imponerade mest när han inte spelade knasboll.

Robin Williams kunde larma och göra sig till hur mycket som helst. För mig var han ändå alltid den där knäppa utomjordingen i ”Mork & Mindy” (jo, jag var 17 år men det fanns inte så mycket på svensk tv 1980). Frågan är om han inte har repriserat den rollen i all evighet: Knasig, spontan, naiv och lite vilse i pannkakan.

Typecastingen var inte bara av godo. Utanför filmduken var han ju känd som spontant och underhållande intervjuoffer, samhällskritiker och vass stå-upp-komiker, men på duken fick han med några undantag göra rätt sentimentala och godhjärtade roller (ofta i ett sammanhang med barn och/eller djur) där hans omvittnade spets och svärta inte riktigt fick utrymme.

Robin Williams död

Det var därför hans roll som stalker och potentiell pedofil i thrillern ”One Hour Photo” (2002) kändes extra ryslig, väckte sån uppståndelse och är min favorit bland Williams-insatser.

Kontrasteffekten var slående, på samma sätt som när Bo Widerberg plockade in dåvarande riksclownen Carl Gustaf Lindstedt i rollen som den deprimerade Martin Beck i ”Mannen på taket”.

Robin Williams var kort sagt sannolikt en större komiker än vad Hollywood tillät honom att vara.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Robin Williams död

Mer i ämnet