Foto: SF

”En suggestiv lögn”

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Sahlin gillar Kathryn Bigelows kontroversiella Bin Laden-thriller ”Zero Dark Thirty”

Kathryn Bigelows film handlar om CIAs sökande efter Usama Bin Laden. Ja, det vet ni ju. Det har skrivits spaltkilometer, först om att filmen skulle göras, sedan hur manus brådstörtat fick skrivas när Hin håle verkligen hittades, om tortyrscenerna, om att den politiske aktive Martin Sheen uppmanar till bojkott. Vi återkommer till det.

Först kan vi konstatera att det är en spännande film. Eller ja… kanske inte spännande på nagelbitarnivå – alla som är bara ett uns samhällsorienterade vet ju ”hur det går” – men självklart ändå gravt engagerande; en snygg, tajt och påkostad resumé av den tioåriga jakten på, och sedermera slakten av, världens mest kända terrorist.

Först ”The Hurt Locker” och nu ”Zero Dark Thirty”. Kathryn Bigelow har tagit steget upp från begåvad bruksregissör till en av de främsta filmskaparna i subgenren modern krigsfilm. Hon gör inte triumfatoriska hjälteporträtt om mandom, mod och morske män – istället nerviga, närgångna och bitvis nästan melankoliska actiondramer. Tyngd och substans, men ändå tydligt inom Hollywood-berättandets rågångar.

Kritiken om hur tortyr framställs kan man i första hand referera till den dokumentära känslan, ingen hade ju reagerat om sadismen hade dykt upp i en ren actionstänkare.

Attacken kommer från båda politiska flankerna. Högern påstår att scenerna smutskastar USA, eftersom de påstår att USA ägnar sig åt systematisk tortyr. Liberalerna ogillar att man framställer tortyr som ett effektivt sätt att få vederhäftig info. Vilket till viss del är sant, CIA lyckas förvisso pressa fram en del information, men full framgång når man först när man släpper ut offret ur källarhålan och, nästan, behandlar honom som en medmänniska.

Obama-administrationen har också fått sina fiskar varma eftersom man, enligt belackarna, har en osunt nära relation till Bigelow & co, att man tillåtit dem ta del av hemlighetsstämplat material. Det är såklart omöjligt för en simpel svensk kulturjournalist att uttala sig om sanningshalten i det, men nog finns det en antydan om att produktionen är tämligen vänligt inställd till landets nuvarande regim, inte minst just när det gäller de nämnda tortyrscenerna.

En intressant omständighet är nämligen att dessa bara förekommer i filmen fram till dess att Obama tar över i Vita huset. I ett verkligt tv-tal som dyker upp i filmen säger presidenten att USA inte ska hålla på med tortyr, och efter det ser vi inga fler tortyrscener…

”Zero Dark Thirty” verkar såklart ha större vederhäftighet än andra terroristfilmer från USA, men det är ändå lite av en schimär.

Den dokumentärlika fiktionen är av sin natur förrädisk, den ger en illusion av att erbjuda fakta, att berättelsen så att säga kommer direkt från hästens egen mun, men när det, som i det här fallet, handlar om laddad och känslig information om världens mäktigaste nation kan det vara lite svårt att avgöra vilken häst det är som talar...

Det här är främst en amerikansk krigsfiktion, vi inte ser hela sanningen, men det är en suggestiv lögn.

Betyg: 4

Regi: Kathryn Bigelow

Skådespelare: Jessica Chastain, Chris Pratt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Filmrecensioner

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter