Anna Serner, Helene Grankvist och Jonas Holmberg hoppas på förändring i branschen efter beskedet. Foto: TT/Wift

”En väckarklocka för branschen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter Kulturnyheternas granskning av SF Studios avsätts nu vd:n Jonas Fors med omedelbar verkan. Flera röster i filmbranschen reagerar starkt på beskedet, och hoppas nu på förnyelse i filmjättens ledning.

Stormen kring SF Studios har varit den stora diskussionen i filmbranschen denna vecka. På fredagen meddelade företagets styrelse att vd:n Jonas Fors avsätts med omedelbar verkan.

– Vi har kommit till slutsatsen att Jonas Fors efter de gångna veckorna inte har förutsättningarna att fortsätta som vd, säger styrelseledamoten Ulrika Saxon.

Beskedet väcker starka reaktioner i den svenska filmbranschen. Anna Serner, vd för Svenska Filminstitutet, ser Fors avång som en nödvändighet.

– Det var omöjligt för honom att inte göra det. För SF Studios varumärke så behöves det här för att han var inte trovärdig längre, säger hon till Kulturnyheterna.

Vad har du för förväntningar på den nya vd:n?

– Jag hoppas att de ser allvaret i den här situationen och på ett tydligt sätt tar tag i det.  

Hoppas på förändring

Även från andra håll i branschen kommer förhoppningar om att en ny vd ska kunna förändra de problem som belysts i veckans granskning. Frida Westerberg, operativ chef och vice vd på SF Studios, går tills vidare in på posten. Helene Grankvist på Wift har tidigare i veckan skrivit på SVT Opinion om att förnyelse behövs i ledningen.

– Vi hoppas att SF Studios nu kommer att säga adjö till sexism och grabbkultur, återta sitt gamla goda varumärke, förnya det med en kvinna vid rodret och bli mer ”up to date” när det gäller representation och jämställdhet, säger Helene Grankvist, ordförande i Wift, Women in film and television in Sweden.

Beskedet kommer efter Kulturnyheternas avslöjanden i veckan om att företaget har stoppat stora delar av filmbudgetar i egna fickor, massavhopp av kvinnor från bolaget, kritik om sexistisk kultur och lyxfester på tvivelaktiga nattklubbar och lyxbåtar.

Sexismen och ekonomin det viktiga

Granskningen har väckt en debatt om såväl reglerna för hur skattemedel används av företag i branschen och om hur det är ställt med kvinnosynen i den svenska filmvärlden. En av de som varit aktiv i veckans debatt är Jonas Holmberg, konstärlig ledare för Göteborgs filmfestival. I en artikel i Expressen lyfte han frågan om en grabbkultur i branschen. Han reagerar på beskedet om Fors avgång.

– Det som är tydligt efter Kulturnyheternas avslöjande är att det finns en samstämmig bild av ett kulturproblem på SF Studios. Det här kan vara en väckarklocka för branschen, säger Jonas Holmberg till Kulturnyheterna.

Holmberg hoppas nu att fokus ska hamna på de berättelser om sexism som ett tjugotal tidigare anställda kvinnor på SF Studios vittnat om, och de anklagelser om stora uttag ur filmbudgetar som bland annat Hannes Holm pekat på. Festerna i Cannes ser han inte som ett stort problem för branschen överlag.

– Vilda champagnefester kännetecknar inte svensk filmbransch generellt. De flesta kämpar stenhårt med små budgetar, säger Jonas Holmberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritiken mot SF Studios

Mer i ämnet
Mer Film
Mer Kultur
Mer Nyheter