Foto: TT

Erdogan-hyllning på turkiska biografer

Uppdaterad
Publicerad

En ny film om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har premiär på landets biografer, och enligt kritikerna är tidpunkten mer än läglig: Om en månad går landets invånare till valurnorna i en kontroversiell folkomröstning som kan ge presidenten ökade maktbefogenheter.

Filmen ”Reis”, vilket kan översättas med ”Ledaren” på svenska, är en biografi över den turkiska ledarens liv från barndomen i arbetarkvarteren i Istanbul fram till hans tillträde på presidentposten.

”Reis” hade galapremiär på den turkiska presidentens 63:a födelsedag den 26 februari och visas från och med i dag på biografer över hela landet.

Kritik mot premiärdatum

Tidpunkten för filmens premiär är dock ovanligt läglig, enligt kritiker, som påpekat att landets invånare 16 april går till valurnorna för att rösta i en folkomröstning om den kontroversiella grundlagsändring som i januari antogs av det turkiska parlamentet.

Godkänns förändringen kan Recep Tayyip Erdogan fortsätta som president i ytterligare två mandatperioder fram till år 2029.

Presidenten kan då även på egen hand utse ministrar, lösa upp parlamentet, utlysa undantagstillstånd och utfärda dekret.

”Mer propaganda än biografi”

Och enligt kritikerna är inte bara tidpunkten för filmens premiär läglig för den turkiska regimen – själva innehållet ska också vara en del av en pågående personkult kring den turkiska ledaren.

Bland annat krönikören Mustafa Akyol skriver på internetsajten Al-Monitor att filmen ”tycks vara mer politisk propaganda än ett biografiskt drama”.

Han hävdar också att en ironisk parallell kan dras mellan Erdogan och det moderna Turkiets förste president, Mustafa Kemal Atatürk, som skapade ett sekulärt turkiskt samhälle

– Nu har vi i Turkiet ytterligare en spirande personkult, som orkestreras av samma människor som i decennier har förlöjligat kulten kring Atatürk.

”En ära spela Erdogan”

Enligt upphovsmännen bakom verket ska dock premiärdatumet inte ha någon koppling till den stundande folkomröstningen, utan snarare ha planerats till att sammanfalla med den turkiska presidentens födelsedag, enligt den tyska dagstidningen Berliner Zeitung.

Och filmens huvudrollsinnehavare Reha Beyoglu säger till tidningen att han är stolt över att ha gestaltat den turkiska presidenten på vita duken.

– Jag ser det som en ära att få spela Turkiets mest framstående människa. Vi visar att han redan från början var den han är i dag.

Inleds i barndomsskildring

Filmen tar sitt avstamp i den turkiska presidentens barndomsår under 1960-tal i stadsdelen Kasimpasa i Istanbul.

Och enligt Reha Beyoglu får publiken se hur den unge Erdogan redan tidigt visade prov på ett osjälviskt beteende.

– Efter att han i flera år sparat pengar till en cykel skänkte han alla pengarna till en vän som behövde dem.

Efter barndomsskildringen hoppar filmskaparna fram till 1994, då Erdogan valdes till Istanbuls borgmästare och därefter till 1999, då han fängslades för folkhets efter att ha citerat en religiös  dikt.

Filmen slutar tre år före AKP:s tillträde till makten, enligt regissören Hüdaverdi Yavuz då den turkiska publiken ju själva upplevt det som skett därefter och filmen på så sätt får ”ett lyckligt slut”.

Visas i Tyskland

”Reis” spelades in i Istanbul och på Cypern och ska ha kostat runt en miljon euro, enligt obekräftade uppgifter.

Och filmen kring den turkiska presidenten kommer att visas även utanför landets gränser – bland annat i Tyskland, som har en stor turkisk befolkning.

Blir det succé finns planer på ytterligare filmer – minst två verk ska redan finnas på planeringsstadiet, enligt filmskaparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.